Cijene nafte smanjene, tržišta iščekuju nove informacije banaka

pexels.com
Naftno polje, ilustracija Foto: Pexels/jayrocky

Cijene nafte pale su na međunarodnim tržištima jer su trgovci oprezni uoči objave potencijalno slabih podataka o proizvodnji u razvijenim gospodarstvima svijeta, a čekaju i izjave dužnosnika središnjih banaka s godišnjeg sastanka u Jackson Holeu. Cijena barela pala je na londonskom tržištu 51 cent u odnosu na prethodno zatvaranje, na 83,52 dolara. Na američkom se tržištu barel prodavao po 49 centi nižoj cijeni, od 79,15 dolara.

Tržišta iščekuju signale oko daljnjeg smjera kretanja kamatnih stopa s godišnjeg sastanka dužnosnika Feda, ECB-a, Bank of England i Bank of Japan, krajem tjedna u Jackson Hole, u američkoj državi Wyoming.
“Investitori nerado zauzimaju velike pozicije uoči sastanka u Jackson Holeu jer žele vidjeti naznake sljedećeg koraka američke središnje banke”, rekao je Hiroyuki Kikukawa iz Nissan Securitiesa, prenosi Hina.

Ranije, objavljeno je da je Japan u kolovozu bilježio pad tvorničkih aktivnosti, treći mjesec zaredom, a eurozona, Francuska, Njemačka, Britanija i SAD će kasnije tijekom dana objaviti svoje podatke o indeksu menadžera nabave (PMI). “Ono što bi promatrače na tržištu nafte trebalo zabrinjavati je da su procjene njihovih PMI-jeva za proizvodnju ispod 50, stoga su sva u području kontrakcije, a očitanja ispod očekivanja ponovno će biti upozorenja o nižoj potražnji za naftom”, rekao je John Evans iz PVM-a.

Ključna za povećanje naftne potražnje u ostatku godine je Kina, drugo po veličini svjetsko gospodarstvo. No njezin slabi rast frustrira tržišta jer obećani poticaji nisu ispunili očekivanja, uključujući i slabije od očekivanog smanjenje ključne kamatne stope početkom tjedna.

Na strani opskrbe, članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici odlučili su obuzdati opskrbu kako bi podigli cijene, pri čemu je Saudijska Arabija smanjila proizvodnju za dodatnih milijun barela dnevno (bpd) od srpnja do rujna. I Rusija u kolovozu smanjuje izvoz za 500.000 barela dnevno. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u utorak barel košarice nafte njezinih članica pojeftinio 1,07 dolara, na 86,51 dolar. Zalihe sirove nafte i u SAD-u nastavile su padati, u prošlome tjednu za oko 2,4 milijuna barela, prema tržišnim izvorima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari