Rast rudarskog sektora podržava europske burze

pixabay.com
Rudarski sektor pomogao burzama u EU, ilustracija Foto: Pixabay.com

Na europskim su burzama ovog jutra cijene dionica porasle, ponajviše u rudarskom sektoru, no trguje se oprezno uoči izvješća o PMI indeksu poslovnih aktivnosti u eurozoni. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,4 posto, ojačavši treći dan zaredom. Jutros je londonski FTSE indeks ojačao 0,37 posto, na 7.297 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,55 posto, na 15.790 bodova, a pariški CAC 0,51 posto, na 7.278 bodova. Pritom su najviše, u prosjeku 0,9 posto, porasle cijene dionica u rudarskom sektoru, zbog rasta cijena sirovina.

No, ulagači su oprezni jer će tijekom dana biti objavljena izvješća o PMI indeksu poslovne aktivnosti u eurozoni u kolovozu, kao i najvećim gospodarstvima, kao što su njemačko, britansko i francusko.
I na azijskim se burzama trguje oprezno. MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 9,30 sati u plusu 0,3 posto.

Jutros je objavljeno da je PMI indeks poslovne aktivnosti u Japanu u kolovozu porastao s 53,8 na 54,3 boda. No, u Australiji je PMI indeks pao po najvećoj stopi u posljednjih 19 mjeseci, na samo 47,1 bod.
Ulagači su suzdržani i zbog jučerašnjeg pada Wall Streeta, kada je Dow Jones oslabio 0,5, a S&P 500 0,3 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari