Poljska će provjeravati kvalitetu svih žitarica iz Ukrajine

Foto: Felix Mittermeier/Pexels

Poljska planira provjeravati kvalitetu svih pošiljki žitarica iz Ukrajine, rekao je zamjenik ministra poljoprivrede Michal Kolodziejczak, nastojeći smiriti poljoprivrednike nezadovoljne europskom politikom liberalizacije uvoza.

Poljoprivrednici su, piše Hina, prošloga tjedna blokirali prometnice i prijelaze na granici s Ukrajinom na početku jednomjesečnog prosvjeda protiv politike EU i izostanka vladinih mjera zaštite domaće proizvodnje.

Predstavnici novoizabrane poljske vlade rekli su da im je dobro poznato s kakvim se izazovima poljoprivrednici suočavaju, naglašavajući da cijenu pomoći Europske unije Ukrajini u borbi protiv ruske invazije ne bi trebali plaćati poljski poljoprivrednici.
 
“Danas ću zatražiti da se u Poljskoj provjeravaju sve pošiljke žitarica koje se uvoze i na koje je uveden embargo”, rekao je Kolodziejczak za državnu novinsku agenciju PAP.

Kada žitarice stignu u Njemačku i provjere pokažu da su loše kvalitete, u 99 posto slučajeva vraćaju se u Poljsku, sa statusom europskih žitarica, a ne u Ukrajinu, pojasnio je Kolodziejczak.

Poljoprivrednici u Francuskoj, Belgiji, Portugalu, Grčkoj, Španjolskoj, Njemačkoj i Italiji prosvjeduju protiv visokih troškova i, kako kažu, nepoštene konkurencije iz inozemstva.

EU je liberalizirao uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, pri čemu poljoprivrednici negoduju i zbog mjera kojima EU pokušava ublažiti klimatske promjene.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari