Poljoprivrednici blokirali prilaze luci Antwerp zbog krize u Crvenom moru

Pexels.com
Teretni brod, ilustracija, Foto: Pexels.com/Pixabay

Stotine poljoprivrednika blokirale su ceste oko belgijske luke Antwerp-Bruges, signalizirajući nove probleme u prijevozu robe koji je već poremetila kriza u Crvenom moru.

„Poslovanje je iznimno poremećeno. Teret se ne može isporučiti niti preuzeti jer su kamioni zaustavljeni, a radnike puštaju tek nakon dugotrajnog čekanja. Blokada košta tvrtke koje posluju u luci milijune eura zbog sukoba u kojem ne sudjeluju”, rekao je direktor udruge kompanija koje upravljaju lukama Alfaport VOKA Stephan Van Fraechem.

Antwerp-Bruges zauzima drugo mjesto na ljestvici najprometnijih luka u EU, prenosi Hina, s 254 milijuna tona pretovarenog tereta u 2022., po podacima Eurostata. Na prvom je mjestu Rotterdam s 427 milijuna tona, a na trećem Hamburg sa 103 milijuna tona.

Zbog krize u Crvenom moru brojne logističke kompanije preusmjeravaju brodove oko Rta dobre nade, a mnogi nastavljanju putovanje prema lukama na sjeveru Europe koje u takvim uvjetima bilježe snažan rast prometa.

Od studenog, jemenski pokret Ansar Allah napada brodove povezane s Izraelom u Crvenom moru, tražeći obustavu operacija izraelske vojske u palestinskom Pojasu Gaze i dostavu humanitarne pomoći Palestincima. Pokret predvodi vijeće koje vlada gušće naseljenim dijelovima Jemena.

Od sredine siječnja, SAD i Britanija uzvraćaju napadima na ciljeve u Jemenu, ističući da žele zaštititi plovidbu. Jemenski pokret odgovorio je uključivanjem na popis meta američkih i britanskih brodova.

Belgijski poljoprivrednici tako su se pridružili valu prosvjeda širom Europe, protiv visokih troškova proizvodnje, postroženih ekoloških propisa i jeftine uvozne konkurencije.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari