Europska komisija povlači prijedlog uredbe o održivoj uporabi pesticida

HINA/EPA
Protesti poljoprivrednika u Francuskoj, siječanj 2024., Foto: Hina/Epa/Guillaume Horcajuelo

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen objavila je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu da će povući prijedlog uredbe o održivoj uporabi pesticida, koji je naišao na žestoke kritike i da će objaviti novi prijedlog, što bi trebalo smanjiti nezadovoljstvo poljoprivrednika.

Komisija je u lipnju 2022. godine predložila nova pravila za održivu uporabu proizvoda za zaštitu bilja, koja uključuju i uredbu o održivoj uporabi pesticida, prenosi Hina. Uredbom je predloženo smanjenje uporabe pesticida za 50 posto do 2030. godine.

Prijedlog je dio strategije od polja do stola, kojom se namjerava postojeći prehrambeni sustav EU usmjeriti prema održivom modelu i doprinijeti postizanju klimatske neutralnosti do 2050. godine.

Zastupnici su dugo radili na formiranju svoga stajališta na temelju kojeg bi pregovarali s Vijećem o konačnom tekstu zakona. Usvojeni su brojni amandmani, između ostaloga da se smanji cilj iz prijedloga Komisije i umjesto 50 posto, da se uporaba pesticida smanji za 35 posto. Na kraju su zastupnici odbacili prijedlog zajedničkog stajališta u studenom 2023. godine. Ni Vijeće EU nije o tome uspjelo dogovoriti zajedničku poziciju.

Komisija je predložila ovu Uredbu s ciljem smanjenja rizika od kemijskih proizvoda za zaštitu bilja, ali taj je prijedlog postao simbol polarizacije – odbacio ga je Europski parlament, a i u Vijeću je potpuni zastoj i zato ću predložiti kolegiju da povuče ovaj prijedlog“, rekla je von der Leyen u raspravi na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

Von der Leyen je to najavila u okviru rasprave o rezultatima zadnjeg, izvanrednog samita EU-a prošli tjedan u Bruxellesu, koji je bio održan u ozračju prosvjeda europskih poljoprivrednika.

Farmeri su s više od tisuća traktora blokirali europsku četvrt u Bruxellesu, kako bi izvršili pritisak na samit čelnika EU da učine više za pomoć poljoprivrednicima koji se žale da nisu dovoljno plaćeni, da su zagušeni porezima i zelenim pravilima te da su suočeni s nelojalnom konkurencijom iz inozemstva.

Predsjednica Komisije ipak upozorava da se povlačenjem ovoga prijedloga ne rješava problem, koji i dalje ostaje. Odluci Von der Leyen prethodili su veliki prosvjedi poljoprivrednika u Francuskoj, Belgiji, Njemačkoj, Nizozemskoj, Rumunjskoj i Italiji.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari