EU: Trenutačno nema uvjeta za sklapanje trgovinskog sporazuma s Mercosurom

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/af/European_Union-Mercosur_relations.jpg/2048px-European_Union-Mercosur_relations.jpg
Zastave EU i Mercosur-a, Foto: Wikimedia Commons/Rr Gimenez

Trenutačno nisu ispunjeni uvjeti za sklapanje trgovinskog sporazuma između Europske unije i Mercosura, trgovinskog bloka južnoameričkih država, rekao je u Europskom parlamentu potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič.

„Procjena je Komisije da uvjeti za sklapanje sporazuma s Mercosurom nisu ispunjeni“, rekao je Šefčovič u Europskom parlamentu u sklopu rasprave o europskim poljoprivrednicima.

Veliki prosvjedi poljoprivrednika pogodili su Francusku, Belgiju, Njemačku, Nizozemsku, Španjolsku, Rumunjsku i Italiju. Dan prije, predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, povukla je prijedlog uredbe o smanjenju upotrebe pesticida za 50 posto do 2030.

„Potičete uništenje održive proizvodnje govedine, a uvozite iz trećih zemalja koje nemaju iste standarde“, rekao je u raspravi u Europskom parlamentu ljevičarski irski eurozastupnik Luke Ming Flanagan.

Sličnu su tezu promicali eurozastupnici diljem ideološkog spektra, prenosi Hina.

Poljoprivrednici tjednima prosvjeduju, među ostalim, zbog, kako kažu, nelojalne, jeftine konkurencije iz trećih zemalja koje nemaju visoke ekološke standarde EU navodeći i da je sporazum s Mercosurom veoma problematičan.

Nakon prosvjeda poljoprivrednika, predsjednik Francuske Emmanuel Macron zatražio je zaustavljanje pregovora o sklapanju trgovinskog sporazuma s Mercosurom.

Članice Mercosura su Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari