EU razmatra mjere pomoći sektoru solarnih panela

Pixabay.com
Solarni paneli, ilustracija, Foto: Pixabay.com

EU mora, pri razmatranju eventualnih mjera ograničavanja uvoza solarnih panela, uzeti u obzir i planirani razvoj solarne energije, izjavila je povjerenica za financijske usluge, financijsku stabilnost i uniju tržišta kapitala, Mairead McGuinness, signaliziravši suzdržanost prema zahtjevu domaćih proizvođača za hitnim mjerama pomoći. EU radi na velikom broju mjera potpore solarnoj industriji, rekla je McGuinness u Europskom parlamentu.

Čak 97 posto fotonaponskih ploča trenutačno instaliranih u Europi uvezeno je iz trećih zemalja, uglavnom iz Kine.

“Budući da se trenutačno u velikoj mjeri oslanjamo na uvoz kako bismo postigli ciljeve upotrebe solarne energije u EU-u, svaka potencijalna mjera mora biti razmatrana u odnosu na ciljeve koje smo si postavili u energetskoj tranziciji”, naglasila je McGuinness.

EU bi do 2030. trebala imati 750 gigavata kapaciteta za proizvodnju struje iz energije Sunca, u odnosu na 260 gigavata u 2023. godini, prema planu EK.

Europski proizvođači solarnih panela pozvali su Komisiju da poduzme hitne mjere kako bi se spriječilo zatvaranje domaćih pogona pod cjenovnim pritiskom kineskog uvoza i nagomilanih zaliha u skladištima. U pismu predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen udruga proizvođača ESMC upozorila je prošli tjedan da bi europski proizvodni kapaciteti mogli biti više nego prepolovljeni u roku od nekoliko tjedana ako im EU hitno ne pomogne.

ESMC traži od EU-a program otkupa viška zaliha solarnih modula kako bi se smanjila prekomjerna ponuda. Zahtijevaju i izmjenu propisa o državnoj potpori i snažniju potporu vlada domaćim proizvođačima. Ako ne može provesti te mjere u kratkom roku, EU bi također trebao razmotriti mehanizme zaštite, poput carina i kvota koje bi zakočile uvoz, sugerira udruga.

Povjerenica EU-a rekla je da joj je poznato da su zbog prevelike ponude cijene solarnih panela na globalnim tržištima pale više od 40 posto.

EU priprema propise koji bi trebali potaknuti vlade da u javnoj nabavi opreme za ‘čistu’ tehnologiju, pored cijena, uzmu u obzir i druge čimbenike, kazala je McGuinness. Komisija priprema i propis prema kojem udio pojedinačnih dobavljača neće smjeti premašiti 65 posto, dodala je povjerenica za financijsku stabilnost EK.

Podsjetila je i da je Bruxelles u sklopu fleksibilnijih propisa o državnoj potpori već usvojio devet inicijativa za opremu za čistu tehnologiju, uključujući solarne panele, s proračunom većim od 12 milijardi eura. EU istodobno surađuje sa skupinom zemalja, uključujući SAD i Indiju, na smanjivanju ovisnosti o kineskoj opskrbi, naglasila je McGuinness.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari