Podeljena mišljenja stručnjaka o novim vladinim mjerama – najbolje moguće ili kratkoročno i neučinkovito?

pixabay.com
Dalekovod, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Vlada je predstavila novi paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena. Premijer Andrej Plenković rekao je da cijena struje za sve ostaje ista i predstavio 30 proizvoda koji će imati “zamrznutu” cijenu u dućanima.

“Što se energetike tiče, ovo je zapravo već peti ili šesti dio energetskih mjera proteklih godinu i pol ili dvije. U energetskom smislu rečeno je, ili suština mjera je, ono što se i očekivalo, a to je zadržavanje postojećih cijena prirodnog plina i električne energije. Time se čuva kupovna moć i time se čuva aktivitet malog i srednjeg poduzetništva”, rekao je energetski stručnjak Igor Dekanić.

Napomenuo je i utjecaj rata u Ukrajini na cijenu energenata te kako smatra da Vlada ovim potezom želi očuvati tržište.

“To je ono što sve zemlje poduzimaju u ovoj nestabilnoj geopolitičkoj i ekonomskoj situaciji. Imali smo znatan skok cijena nafte, odnosno posebnog prirodnog plina, pa i električne energije. I Vlada je time na neki način očuvala kućanstva, najosjetljiviji dio malih i srednjih poduzetnika kao i posebnih korisnika u društvenim službama od velikih cjenovnih udara”, kaže Dekanić.

“Mislim da je ovo najbolje što su mogli učiniti jer sve što bi više učinili, izložili bi se kritikama da netržišno postupaju. Da figurativno uvode socijalizam. Sve što bi manje učinili, vjerojatno bi se izložili kritikama da su socijalno neosjetljivi. Prema tome, učinili su ono što je financijska slika Hrvatske omogućavala. Vlada je očuvala svoju proračunsku stabilnost i mogućnost da tim mjerama intervenira kad treba. Učinjeno je u lošoj situaciji ono najbolje što se može”, dodao je.

Scrennshot YouTube
Davor Štern Foto: Screenshot/YouTube

Dekanić smatra kako je rat glavni faktor i što će dalje biti ovisi o situaciji u Ukrajini. Ako se pojača intenzitet rata može doći do nove nestabilnosti u cijenama energenata, ali ako dođe do pregovora o miru, situacija bi se mogla stabilizirati.

“Hrvatska se sasvim pristojno snalazi što se tiče inflacije i onog svega što dolazi s porastom cijena. Prije 40 ili 50 godina velika naftna kriza je donijela ono što se zvalo hiperinflacija ili stagflacija cijelog svijeta. Na kraju se energetska kriza prelila na inflaciju koja je završila u tržišnoj privredi i slomu socijalizma. Socijalističke zemlje, misleći da će se boriti državnom intervencijom, nisu na vrijeme odustale od državne intervencije, pa je propao i sustav i država. Danas je potpuno drugačija situacija. Članice Europske unije, a u tome svemu i Hrvatska, se dosta elastično suočavaju s postojećom situacijom. To je moja ocjena”, rekao je.

Bivši ministar gospodarstva Davor Štern komentirao je utjecaj Vlade na cijene proizvoda u dućanima.

“To je jedna kratkoročna mjera i pitanje je koliko će biti učinkovita. Osim toga, pitanje je jesu li smanjili maržu ili cijenu. Oni su smanjili cijenu, ali koliko će to proizvođači pratiti i koliko će oni moći. Nije dobro kako su to zamislili. Ili imamo tržišnu ekonomiju ili nemamo tržišnu ekonomiju, a to da će Vlada intervenirati u cijene, to može biti kratkoročno u momentu nekakvog velikog problema kao što se pojavio lani s električnom energijom i s plinom”, kazao je Štern.

Njegovo mišljenje je da se ništa neće puno promijeniti nakon što prođe period ograničenja cijena.

“Ovo je sad jedna pokazna vježba. Pitanje visokih marži u trgovinama traje već dugo i sad nije samo pitanje marži nego i pitanje elementarnog proizvoda. Tu je upitno koliko se može na proizvođače djelovati. Proizvođači će vam imati milijun razloga zašto ne bi spustili cijene. Kratkoročno je to dobro, ali dugoročno treba sustavno sređivati sve. Prvo energetiku, a onda poljoprivredu i sve ostalo. Tek nakon toga možemo razgovarati o određenom utjecaju države na kretanje cijena”, dodao je.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari