Podaci o trgovini u Kini snizili cijene nafte

freepik.com
Naftna pumpa, Foto: Freepik.com/kotkoa

Fjučersi nafte Brent u četvrtak niži su za osam centi u odnosu na dan ranije, te iznose 82,88 američkih dolara po barelu, dok su terminske cijene američke West Texas Intermediate (WTI) nafte niže za sedam centi, odnosno iznose 79,06 dolara po barelu, unatoč rastu kineskog uvoza i izvoza koji je nadmašio procjene.

“Podaci o kineskoj trgovinskoj bilanci pozitivan su znak za izglede potražnje tržišta nafte. Ipak, raspoloženje prema riziku dominira financijskim tržištima dok se dionice povlače na Wall Streetu”, rekla je za Reuters, neovisna analitičarka iz Aucklanda, Tina Teng.

Najveći svjetski uvoznik sirove nafte zabilježio je rast uvoza od 5,1 posto u prva dva mjeseca 2024. u odnosu na godinu ranije na oko 10,74 milijuna barela dnevno, pokazuju carinski podaci, dok su rafinerije povećale kupnju sirove nafte kako bi zadovoljile prodaju goriva tijekom praznika lunarne nove godine.

Kineski izvoz rafiniranih proizvoda u razdoblju od siječnja do veljače pao je 30,6 posto na godišnjoj razini na 8,82 milijuna tona, smanjujući zalihe za globalna tržišta.

Optimistični trgovinski podaci iz Kine sugeriraju da se globalna trgovina okreće, što je ohrabrujući signal za kreatore politike dok pokušavaju poduprijeti posrnuli gospodarski oporavak.

Također, snažan američki dolar zadržat će status quo u kratkom roku, dok se tržišta pripremaju za rizik da se prvo smanjenje kamatne stope američke središnje banke odgodi za drugu polovicu ove godine, prema Reutersovoj anketi među deviznim stratezima.

Podsjećamo, predsjednik FED-a Jerome Powell rekao je da daljnji napredak u inflaciji “nije zajamčen”, iako američka središnja banka i dalje očekuje smanjenje svoje referentne kamatne stope ove godine.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari