Podaci o inflaciji u Kini dodatno smanjili cijene nafte

freepik.com
Naftna bušotina, Foto: Freepik.com/atlascompany

Cijene nafte smanjene su i u srijedu nakon što su podaci o inflaciji u Kini, najvećem uvozniku sirove nafte, manji od očekivanih.

Terminski ugovori za naftu Brent niži su za 27 centi, ili 0,3 posto, te iznose 84,39 američka dolara po barelu. Američka West Texas Intermediate (WTI) sirova nafta niža je za 20 centi, ili 0,25 posto, te iznosi 81,21 dolara po barelu.

Oba su ugovora izgubila oko tri posto u prethodne tri sesije zbog uragana Beryl koji je zahvatio SAD i teksašku energetsku industriju. Naftne i plinske tvrtke ponovno su počele s radom. Neke su luke ponovno otvorene, a većina proizvođača i postrojenja povećavala su proizvodnju, iako su neki objekti pretrpjeli štetu, a napajanje još nije u potpunosti obnovljeno.

“Očekivanja o popuštanju napetosti na Bliskom istoku i slabiji od očekivanih kineski CPI podaci za lipanj danas su pritisnuli cijene nafte”, rekla je neovisna tržišna analitičarka Tina Teng za Reuters pozivajući se na podatke o indeksu potrošačkih cijena u Kini za lipanj.

Na Bliskom istoku, pregovori o osiguranju prekida vatre u ratu u Gazi nastavit će se u Dohi, uz nazočnost šefova obavještajnih službi Egipta, Sjedinjenih Država i Izraela te očekivanja o potencijalnom dogovoru utječu na smanjenje cijena nafte.

U SAD-u, zalihe sirove nafte i benzina su smanjene prošli tjedan, što ukazuje da je ljetna potražnja za gorivom stabilna i pokreće oporavak nakon nekoliko dana pada.

Podaci API-ja pokazuju da su zalihe sirove nafte pale za 1,923 milijuna barela u tjednu koji je završio 5. srpnja. Zalihe benzina pale su za 2,954 milijuna barela. Međutim, ponuda destilata porasla je za 2,342 milijuna barela.

Izvješće američke Uprave za energetske informacije (EIA) također predviđa da će globalna potražnja za naftom nadmašiti ponudu sljedeće godine, poništavajući prethodni poziv na višak.

Međutim, najveći gubitak cijena nafte bili su zbog komentara predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella koji je sugerirao da argumenti za smanjenje kamatnih stopa postaju sve jači.

Niže kamatne stope trebale bi potaknuti veći gospodarski rast, a time i potrošnju nafte. Ulagači procjenjuju da je gotovo 70 posto vjerojatnosti smanjenja stope Feda u rujnu.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari