Cijene dionica tehnoloških kompanija i dalje ruše rekorde na Wall Streetu

Pixabay.com
Burza, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Na Wall Streetu su u utorak S&P 500 i Nasdaq indeksi dosegnuli novu rekordnu razinu, što se pripisuje rastu cijena dionica tehnoloških kompanija kao što su Nvidia, Microsoft i Tesla.

Dow Jones indeks pao je 0,13 posto, na 39.291 bod, dok je S&P 500 porastao 0,07 posto, na 5.576 bodova, a Nasdaq 0,14 posto, na 18.429 bodova.

Zahvaljujući optimizmu vezano uz razvoj umjetne inteligencije, cijene dionica proizvođača čipova, kao što je Nvidia, rastu gotovo neprestano, pa je Nasdaq jučer postavio rekord šesti, a S&P 500 peti dan zaredom.

No, trgovalo se oprezno, na što ukazuje znatno manji obujam trgovanja od uobičajenog.

Ulagači, naime, ne žele riskirati uoči novih podataka o inflaciji u SAD-u. U četvrtak će biti objavljeno izvješće o potrošačkim, a u petak o proizvođačkim cijenama u lipnju.

I na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u sedam sati u plusu 0,1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao 0,1 posto, a cijene dionica u Južnoj Koreji i Hong Kongu između 0,1 i 0,3 posto. U Australiji i Šangaju pale su između 0,2 i 0,3 posto.

Na tržištima vlada oprez, među ostalim, zbog slabih podataka iz kineskog gospodarstva.

Jutros je tako objavljeno da su u lipnju potrošačke cijene porasle 0,2 posto na godišnjoj razini, dok su proizvođačke cijene pale 0,8 posto.

Premda je to peti mjesec zaredom kako inflacija lagano raste, dok je pad proizvođačkih cijena ublažen, ti podaci pokazuju da je potražnja i dalje slaba. Stoga je teško očekivati ubrzanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari