Mađarska organizirala sastanak o konkurentnosti zelene Europe u sjedištu MOL Grupe

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mol_Campus.jpg
Mol kampus, Budimpešta, Mađarska, Foto: Wikimedia Commons/Levairichard

Održavanje konkurentnosti Europe ključno je za uspjeh zelene energetske tranzicije, što zahtijeva suradnju i poticajno okruženje za industrijski razvoj, poručili su ministri i državni tajnici Europske unije, zaduženi za konkurentnost, koji su održali prvi neformalni sastanak Vijeća za konkurentnost, u vrijeme mađarskog predsjedanja, u sjedištu MOL Grupe.

Na događaju su se obratili Zoltán Áldott, predsjednik Nadzornog odbora MOL Grupe, i Marco Mensink, generalni direktor Europskog vijeća kemijske industrije (CEFIC).

“Svi imamo interes da Europa ostane snažna i konkurentna. To zahtijeva opsežnu suradnju između industrije i donositelja politika. Tražimo od vodstva Europske unije da ponudi predvidljivu i realističnu viziju budućnosti za ključne tržišne igrače, umjesto prekomjerne regulacije i administrativnih opterećenja. ‘Fit for 55’ klimatski paket je velika vizija, ali Europi zapravo treba plan ‘Fit for Reality’ za rješavanje stvarnih izazova. Predani smo ubrzavanju zelene energetske tranzicije kroz naša ulaganja, ali poticajno okruženje je ključno za uspjeh u svim strateškim područjima. Ključno nam je kao MOL Grupi ne samo da ispunimo zelene ciljeve EU-a, već i da igramo važnu ulogu u osiguravanju energetske sigurnosti u SIE regiji,” izjavio je Zoltán Áldott, predsjednik Nadzornog odbora MOL Grupe, priopćeno je iz ove tvrtke.

Zabrinutosti oko konkurentnosti kontinenta istaknute su i u veljači ove godine od strane europskih industrijskih dionika: 73 lidera iz gotovo 20 industrija izdala su zajedničku deklaraciju, poznatu kao “Antwerpenska deklaracija,” belgijskom premijeru Alexanderu De Croou, tadašnjem predsjedniku Europskog vijeća, i Ursuli von der Leyen, predsjednici Europske komisije.

Sudionici Antwerpenskog industrijskog samita složili su se da uspješna zelena energetska tranzicija ovisi o konkurentnosti. Od tada je više od 1.200 organizacija potpisalo deklaraciju, a rad se nastavlja u okviru “Antwerpenskih dijaloga” kako bi se razradile teme deklaracije i uspostavio konsenzus za podršku budućim odlukama.

Na posljednjem sastanku u Budimpešti istaknuto je i pet točaka kako industrijske politike mogu omogućiti energetsku tranziciju i podržati europsku konkurentnost te je navedeno da je potrebna nova industrijska i regulatorna paradigma te istaknuto da bi politika trebala stvarati pozitivne poslovne slučajeve, jer su ciljevi sami po sebi nedovoljni.

Potrebna je i dubinska analiza stvarnih učinaka klimatskih i energetskih politika EU na europsku konkurentnost i sposobnost privlačenja investicija.

Uspjeh tranzicije ovisi o regulatornoj sigurnosti, smanjenju administrativnog opterećenja, otvorenom pristupu svim troškovno učinkovitim održivim tehnologijama i dostupnosti shema za smanjenje rizika za inovativne projekte, priopćeno je nakon sastanka.

Također, nužan je i paket korektivnih mjera kako bi se smanjilo regulatorno opterećenje, nekonzistentnost politike i bolje uzimale u obzir regionalne specifičnosti.

Za ublažavanje tereta na energetski intenzivne industrije i povećanje sredstava dostupnih za tranziciju, prihodi od ETS-a (Sustav EU‑a za trgovanje emisijama) trebali bi biti posvećeni industrijskoj transformaciji pogođenih sektora, zaključeno je na sastanku.

2 Odgovora

  1. Sve su to puste priče..stalno se nešto odgađa pa nista od te zelene tranzicije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari