Poboljšanje situacije na Bliskom istoku oborilo cijene nafte ispod 90 dolara po barelu

Freepik.com
Prijevoz nafte, Foto: Freepik.com/atlascompany

Cijene nafte pale su u ponedjeljak za skoro jedan i pol dolara po barelu, a Brent je pao ispod 90 dolara, jer se geopolitička situacija na Bliskom istoku smiruje, nakon što je Izrael povukao još vojnika iz južne Gaze i obvezao se na nove pregovore o potencijalnom prekidu sukoba.

Napetosti na Bliskom istoku prošli tjedan utjecale su na rast cijena nafte od četiri posto, zbog zabrinutosti za prekid opskrbe.

Fjučersi nafte Brent niži su za 1,48 dolara, ili 1,6 posto, te iznose 89,69 američkih dolara po barelu. Američka sirova nafta West Texas Intermediate (WTI) iznosi 85,54 dolara po barelu, što je pad od 1,37 dolara ili 1,5 posto.

“Čini se da je katalizator to što je Izrael rekao da je povukao sve trupe osim jedne brigade iz južnog pojasa Gaze, vjerojatno kao odgovor na rastući međunarodni pritisak i za deeskalaciju napetosti nakon što je prošlog tjedna ubio više iranske zapovjednike u Siriji”, rekao je za Reuters tržišni analitičar IG Tony Sycamore.

Međutim, analitičari Goldman Sachsa očekuju da će Brent ostati ispod 100 dolara po barelu u svom osnovnom scenariju koji pretpostavlja već solidnu potražnju, da nema daljnjih geopolitičkih udara na opskrbu naftom i da će povećani rezervni kapacitet navesti OPEC+ da poveća proizvodnju u trećem tromjesečju.

U Sjedinjenim Državama, broj naftnih platformi je povećan za dvije, na 508 prošlog tjedna, dok je broj plinskih platformi manji te iznosi 110, što je najmanje od siječnja 2022. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari