Plenković: Rast plaća potvrđuje da su porezne reforme dale rezultat

Hina
Premijer Andrej Plenković, na sjednici Vlade RH, Zagreb, Foto: Hina/Admir Buljubašić/20. ožujak 2024.

Podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o plaćama, koji su pokazali da je prosječna plaća za siječanj 2024. godine 1.239 eura, a medijalna plaća 1.059 eura, dokaz su da su porezne reforme, koje su stupile na snagu početkom ove godine, uz sve druge, dale rezultate, rekao je u uvodu sjednice Vlade RH, premijer Andrej Plenković.

„To znači da je od listopada 2016., kad smo krenuli u prvi mjesec našeg prvog mandata, do siječnja ove godine, prosječna plaća narasla za 65 posto, to jest s tadašnjih 749 eura na ovih 1.239, što je 490 eura. Rast realnih plaća u mjesec dana 4,4 posto a u 12 mjeseci 8,8 posto. Kad sve to zajedno sagledamo vidimo da je od 2016. realan rast plaća 30 posto i to je najbolji odgovor da inflacija nije pojela rast plaća“, rekao je Plenković.

Istakao je i da je Vlada RH podigla stupanj razvoja u proteklih nekoliko godina pogotovo s ulaskom u europodručje.

„S eurom, mi smo se još dublje integrirali u EU i poslali važne poruke inostranim ulagačima kao i domaćim investitorima. Jednako tako paketi pomoći iz EU, vrijedni 7,7 milijardi eura, za razne krize, pomogli su da se održi gospodarska stabilnost i rast standarda kao i likvidnost naših poduzeća. I brojni investicijski ciklusi pomogli da se očuva gospodarstvo“, rekao je predsjednik Vlade RH.

Porezna rasterećenja kao i rast neoporezivih primitaka, koju su iskoristili broji poslodavci za svoje zaposlene a koji su dio poreznog paketa Vlade RH, koji je stupio na snagu početkom godine, također su pomogli gospodarstvu, istakao je Plenković.

„To nas je dovelo da imamo više bolje plaćenih radnih mjesta te su nam pokazatelji Državnog zavoda za statistiku važni i kao pokazatelj razlike u plaćama prije i nakon stupanja na snagu novog seta poreznih zakona, s početka godine“, rekao je Plenković.

Naglasio je i da očekuje da će plaće i dalje rasti, posebice od travnja, kada na snagu stupaju i nove uredbe o koeficijentima u javnim službama, koje će utjecati na rast plaća u ovom sektoru.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari