Platforma društvenih medija X mogla bi se početi naplaćivati

Foto: Brett Jordan/Pexels

Elon Musk je sugerirao da će svi korisnici X-a, ranijeg Twittera, možda morati platiti za pristup platformi. U razgovoru s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, Musk je rekao da je sustav plaćanja jedini način da se suprotstavi botovima.

“Prelazimo na malu mjesečnu uplatu za korištenje sustava”, rekao je šef Tesle i SpaceX-a, prenosi britanski BBC, koji se obratio X-u za detalje, ali još nije dobio izjavu od tvrtke.

Musk je već neko vrijeme naglašavao da je njegovo rješenje za uklanjanje botova i lažnih računa na platformi društvenih medija naplaćuje verifikaciju.

Otkako je prošle godine preuzeo Twitter, nastojao je potaknuti korisnike da plate za poboljšanu uslugu, koja se sada zove X Premium. To je učinjeno davanjem dodatnih značajki plaćenim pretplatnicima, poput dužih postova i povećane vidljivosti na platformi. Korisnici trenutno mogu koristiti X i besplatno.

Iako postoji jasan financijski interes da tvrtka naplaćuje korisnicima, Musk je inzistirao na tome da je cilj natjerati ljude da plate za uslugu rješavanje problema robota.

“Izrada bota košta djelić penija. Ali ako netko čak mora platiti nekoliko dolara ili tako nešto, neki manji iznos, stvarni trošak za botove je vrlo visok”, rekao je Musk.

X Premium trenutno košta osam dolara (6,50 funti) mjesečno u SAD-u. Cijena se razlikuje ovisno o zemlji u kojoj se pretplatnik nalazi a, kako piše BBC, traže se i jeftiniji modeli za korisnike.

“Zapravo ćemo smisliti nižu razinu cijena. Dakle, samo želimo da to bude mala količina novca. Ovo je duža rasprava, ali po mom mišljenju, ovo je zapravo jedina obrana od golemih armija botova”, dodao je Musk.

Međutim, rizik je da postavljanjem X-a iza paywalla, odnosno naplaćivanje korištenja ovog medija, može izgubiti veliki dio svojih korisnika. To bi zauzvrat moglo smanjiti prihod od oglašavanja, koji trenutno čini većinu prihoda tvrtke.

Muskov je razgovarao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, kako je ranije objavio na platformi X, o tehnologiji umjetne inteligencije, a sastanak je održan nakon razgovora sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, koji je Teslu pozvao da gradi tvornicu Tesla u Turskoj.

Musk i Netanyahu dotakli su se i problema antisemitizma na X-u jer ga je Grupa za borbu protiv klevete (ADL) optužila da platforma ne čini dovoljno da zaustavi antisemitski sadržaj, što je X demantirao.

3 Odgovora

  1. Ako se X počne naplaćivati, pitanje je koliko bi korisnika mogli izgubiti takvom odlukom.

  2. Sav identitet koji je Twitter razvio kao platforma za slobodan govor svakoga tko se želi o nečemu izjasniti, polako pada u vodu, što je jako žalosno za vidjeti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari