Pfizer bilježi sve veće gubitke nakon smirivanja situacije s covidom

Pixabay.com
ilustracija, foto: Pixabay.com

Pfizer je u srijedu objavio procjenu zarade od prodaje za iduću godinu koja je čak pet milijardi dolara manja od ranijih očekivanja Wall Streeta.

Glavni razlog je smanjena potražnja za cjepivima i lijekovima za COVID-19, što je dovelo i do pada njihovih dionica za sedam posto, i to nakon što su ove godine već pale za 44 posto.

Niža predviđanja dolaze dan nakon što je taj proizvođač lijekova najavio da će reorganizirati svoj odjel za liječenje karcinoma kako bi uključio akviziciju Seagena.

Dionice Moderne pale su 4,1 posto, a Pfizerovog njemačkog partnera  BioNTecha za 3,9 posto.

Pfizer je bio pod pritiskom uslijed velikog pada prodaje svog cjepiva protiv COVID-19 i antivirusne pilule Paxlovid, što mu je lani donijelo zaradu veću od 100 milijardi dolara.

Pad prodaje COVID proizvoda također je natjerao Pfizer da krene u smanjivanje broja zaposlenih, od čega se nadaju da će uštedjeti najmanje četiri milijarde dolara godišnje.

Očekuje se, piše Reuters, da će Pfizerov ugovor vrijedan 43 milijarde dolara kojim su akvizirali proizvođača lijekova protiv raka Seagen, a koji bi trebao biti finaliziran u četvrtak, sljedeće godine povećati njihove prihode za 3,1 milijardu dolara.

2 Odgovora

  1. Sta su mislili da ce se ljudi cijepiti preventivno i kad nema kovida? Nek proizvedu novi virus

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari