PBZ se uključuje u EBRD-ov instrument podjele rizika za hrvatske banke

Wikimedia Commons
PBZ, Foto: Wikimedia Commons

Privredna banka Zagreb (PBZ) uključit će se u instrument Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) vezan uz podjelu rizika za hrvatske banke, tako da će EBRD garantirati do 65 posto svakog pojedinačnog kredita koji PBZ odobri tvrtkama.

Instrument podjele rizika osmišljen je kako bi omogućio EBRD-u da s partnerskim bankama podijeli dio rizika koji se javlja u financiranju lokalnih poduzeća, bilo da se radi o korporativnim ili malim i srednjim poduzećima (MSP-ima). Prema sporazumu, obveza EBRD-a može doseći iznos od 75 milijuna eura.

Instrument podjele rizika jedan je od tri osnovna financijska okvira EBRD-ove inicijative za mala i srednja poduzeća – programa posvećenog podršci i unaprjeđenju razvoja privatnog sektora, prenosi Hina. Partnerskim bankama EBRD nudi instrumente podjele rizika, s financiranjem ili bez financiranja, putem sufinanciranja ili osiguravanja jamstva po kreditima koje partnerska banka odobri tvrtkama koje ispunjavaju uvjete.

Regionalni direktor EBRD-a za srednju Europu, Mark Davis, pozdravlja suradnju s PBZ-om kojom će, ističe, proširiti mogućnosti financiranja rastućih tvrtki.

“Sudjelovanje PBZ u EBRD-ovom instrumentu podjele rizika omogućit će mu oslobađanje dijela kapitala i bolje upravljanje rizikom i tako olakšati kreditiranje realnog sektora”, naglasio je Davis.

Predsjednik Uprave PBZ-a Dinko Lucić istaknuo je kako je PBZ snažan, dugogodišnji partner EBRD-a u nizu različitih programa.

“Radujemo se što smo prva banka u Hrvatskoj koja sudjeluje u ovom novom instrumentu podjele rizika. Prepoznajući potrebu za fleksibilnijim i prilagođenim pristupom klijentima, ovim instrumentom želimo povećati našu sposobnost preuzimanja rizika i oslobađanja dijela kapitala, te tako odgovoriti na izazove s kojima se suočavaju naši klijenti, kako korporativna tako i mala i srednja poduzeća, u dobivanju povoljnih izvora financiranja”, naveo je Lucić.

Privredna banka Zagreb, članica Intesa Sanpaolo Grupe, druga je po imovini najveća bankarska i financijska grupacija u Hrvatskoj s tržišnim udjelom od oko 20 posto u različitim segmentima poslovanja.

EBRD je do sada uložio više od 4,7 milijardi eura u 248 projekata u Hrvatskoj od čega više od 300 milijuna eura u 2023. godini i to uglavnom u privatnom sektoru.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari