Pad potrošačkih i proizvođačkih cijena u Kini obeshrabrio ulagače na burzama

pixabay.com
Burza, ilustracija; foto: pixabay.com

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u ponedjeljak pale jer je ulagače zabrinuo podatak o većem nego što se očekivalo padu potrošačkih cijena u Kini, što ukazuje na slabost potražnje i gospodarstva.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko sedam sati u minusu 0,6 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio 1,6 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Hong Kongu pale između 0,1 i 1,5 posto. U Južnoj Koreji i Australiji indeksi balansiraju između pozitivnog i negativnog područja.

Osjetni rast japanskog Nikkei indeksa uglavnom se zahvaljuje korekciji cijena dionica, nakon što su prošloga tjedna potonule više od tri posto.

Na ostalim se burzama, piše Hina, trguje oprezno jer je ulagače zabrinuo podatak o padu potrošačkih cijena u Kini u studenome za 0,5 posto na godišnjoj razini, više nego što su analitičari očekivali i najviše od kraja 2020. godine.

Na jačanje deflacijskih pritisaka i slabost potražnje u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu ukazuje i podatak o padu proizvođačkih cijena u studenom već 14. mjesec zaredom, i to za tri posto na godišnjoj razini, najviše od kolovoza.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari