Japanski BDP pao u trećem tromjesečju i nadmašio vladinu procjenu

Hina
Japan, Foto: Hina

Pad japanskog BDP-a u trećem tromjesečju bio je nešto dublji no što su pokazivale prve procjene, pokazali su u petak novi vladini podaci, uz slabiju potrošnju i kućanstava i kompanija.

Gospodarska aktivnost smanjena je u razdoblju od srpnja do rujna, prema sezonski prilagođenim podacima, za 0,7 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je bila porasla za 1,2 posto, prema revidiranim vladinim podacima, prenosi Hina.

Podatak objavljen sredinom studenoga pokazao je pad gospodarstva u trećem kvartalu za 0,5 posto i za 1,1 posto u razdoblju od travnja do lipnja.

Anualizirana stopa koja pokazuje koliko bi BDP porastao odnosno pao da je u svakom tromjesečju unatrag godinu dana porastao odnosno pao po istoj stopi kao u zadnja tri mjeseca, iznosila je u trećem tromjesečju minus 2,9 posto, prema revidiranom podatku.

Podatak iz studenog pokazivao je anualiziranu stopu pada od 2,1 posto.

U proljetnom tromjesečju anualizirana stopa pokazivala je rast aktivnosti za 4,8 posto, prema revidiranom podatku.

Uteg gospodarstvu u ljetnom tromjesečju bila je osobna potrošnja, zaslužna za polovinu gospodarske aktivnosti, smanjivši se u trećem kvartalu za revidiranih 0,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca. Prva procjena pokazivala je gotovo stagnaciju.

Kapitalni izdaci pali su prema revidiranom podatku za 0,4 posto, nešto blaže no što pokazivale preliminarne procjene.

Vanjska potražnja srezala je realni BDP-u za 0,1 postotni bod, u skladu s preliminarnim izračunima, budući da je uvoz usluga nadjačao izvoz automobila.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari