BDP se smanjio za 0,1 posto u eurozoni u trećem tromjesečju 2023.

Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

U trećem tromjesečju ove godine sezonski prilagođen BDP smanjio se za 0,1 posto u eurozoni, a u EU je ostao stabilan, u usporedbi s drugim tromjesečjem, prema procjenama Eurostata, statističkog ureda Europske unije.

U drugom tromjesečju BDP je porastao za 0,1 posto u eurozoni i u EU.

Na godišnjoj razini, u usporedbi s trećim tromjesečjem 2022. BDP je ostao stabilan i u eurozoni i u EU. U drugom tromjesečju bio veći za 0,6 posto u eurozoni i 0,5 posto u EU. Najveći rast BDP-a među državama članicama EU u trećem tromjesečju ove godine u usporedbi s tromjesečjem prije zabilježen je na Malti i to 2,4 posto. Slijede je Poljska s rastom od 1,5 posto i Cipar s 1,1 posto.

Istodobno, BDP u Hrvatskoj je porastao za 0,3 posto.

Najveći pad BDP-a zabilježen je u Irskoj gdje je pao za 1,9 posto, nakon nje je Estonija s padom od 1,3 posto i Finska s 0,9 posto.

Prema Eurostatu, broj zaposlenih porastao je u trećem tromjesečju za 0,2 posto i u eurozoni i u EU, u usporedbi s drugim tromjesečjem. U drugom tromjesečju zaposlenost je porasla za 0,1 posto u EU i eurozoni. Na temelju sezonski prilagođenih brojki, Eurostat procjenjuje da je u trećem tromjesečju 2023. godine 216,6 milijuna ljudi bilo zaposleno u EU, od čega 168,7 milijuna u eurozoni.

U usporedbi s trećim tromjesečjem prethodne godine zaposlenost je u eurozoni porasla za 1,3 posto, a u EU za 1,2 posto u trećem tromjesečju 2023. godine

Broj radni sati smanjio se za 0,1 posto u eurozoni, ali je ostao stabilan u EU u trećem tromjesečju ove godine u usporedbi s tromjesečjem prije. U usporedbi s istim razdobljem 2022. broj odrađenih sati porastao je za 0,8 posto u eurozoni i za 0,6 posto u EU.

Najveći rast zaposlenih u trećem tromjesečju u usporedbi s prethodnim tromjesečjem zabilježile su Litva i Malta, obje su imale rast od 1,4 posto, a nakon njih je Španjolska s rastom od 1,3 posto. U Hrvatskoj je zaposlenost u trećem tromjesečju porasla za jedan posto.

U Estoniji je zabilježen najveći pad zaposlenosti i to za 0,9 posto. Na drugom mjestu je Češka s padom zaposlenosti od 0,7 posto, a na trećem mjestu je Finska s padom od 0,6 posto.

Kombinacija podataka o BDP-u i zapošljavanju omogućuje procjenu produktivnosti rada, ističu iz Eurostata. U trećem tromjesečju 2023. produktivnost na temelju zaposlenih osoba smanjila se za 1,2 posto u eurozoni i za 1,1 posto u EU u usporedbi s istim tromjesečjem lani. Na temelju odrađenih sati, produktivnost je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine smanjena za 1,2 posto u eurozoni i za jedan posto u EU.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari