Ove godine u Hrvatskoj već boravilo više od 971.000 turista

Freepik.com
Foto: Freepik.com/Ilustracija

Prihodi od stranih turista u Hrvatskoj lani su porasli na 14,6 milijardi eura ili 11,4 posto u odnosu na 2022. godinu, izvijestili su iz Ministarstva turizma i sporta na temelju podataka Hrvatske narodne banke (HNB).

Prema podacima HNB-a, u četvrtom tromjesečju 2023. godine prihodi od stranih turista iznosili su 1,63 milijardi eura što predstavlja rast od 10,9 posto u usporedbi s istim razdobljem do sada rekordne 2022., odnosno prihodovano je 160 milijuna eura više.

“Svime ostvarenim u protekloj godini, ali i pokazateljima te predviđanjima na početku ove, možemo biti i te kako zadovoljni, jer nam potvrđuje kako smo na dobrom putu realizacije strateških ciljeva koji će omogućiti da Hrvatska u budućnosti bude održiva, cjelogodišnja i konkurentna destinacija”, izjavila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Očekuje se da će se i u cijeloj 2024. godini nastaviti pozitivni i fizički i financijski pokazatelji turističkog prometa, a to se, ističe ministrica Brnjac, već vidi u predsezoni, jer je ove godine u Hrvatskoj već boravilo više od 971.000 turista ili deset posto više nego u istom periodu lani. Ostvareno je i osam posto više noćenja ili 2,6 milijuna.

U županijama na Jadranu, navodi HNB, bilo je 10 posto više dolazaka turista i devet posto više noćenja, dok je u kontinentalnima ostvaren šest posto veći turistički promet.

Pet posto veći promet u usporedbi s prva tri mjeseca prošle godine ostvarili su domaći turisti, a među strancima prednjače Austrijanci s porastom od 41 posto.

Ministrica je istaknula i “izvrsnu popunjenost hotela”, koja je ove godine za 12 posto bolja nego u istom razdoblju prošle, što vidi kao “dobar uvod u mjesece pred nama, a na tragu cjelogodišnjeg turizma”.

8 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari