Oporavak Kine usporio u svibnju

Foto:Pixabay.com

Kineski gospodarski oporavak oslabio je u svibnju, dok je rast industrijske proizvodnje i maloprodaje usporen, vršeći pritisak na kreatore monetarne politike da pojačaju poticaje.

Industrijska proizvodnja porasla je 3,5 posto u svibnju u odnosu na godinu ranije, objavio je u četvrtak Nacionalni zavod za statistiku, u skladu s očekivanjima ekonomista, javlja Bloomberg. Maloprodaja je porasla 12,7 posto, a prema očekivanjima trebala je iznositi 13,7 posto.

Rast investicija u dugotrajnu imovinu usporio je u prvih pet mjeseci ove godine na 4 posto, što je slabije od predviđenog rasta od 4,4 posto. Stopa nezaposlenosti u gradovima ostala je nepromijenjena na 5,2 posto.

Podaci su došli nakon što je Narodna banka Kine smanjila jednogodišnju kamatnu stopu za 10 baznih bodova (0,1 posto) na 2,65 posto kako bi potaknula gospodarstvo. Središnja banka snizila je svoje kratkoročne kamatne stope početkom ovog tjedna.

Oporavak Kine izgubio je zamah posljednjih mjeseci nakon početnog porasta aktivnosti u prvom tromjesečju nakon ukidanja mjera pandemije. Gospodarstvo se suočilo s mnogim preprekama, uključujući slabo poslovno i potrošačko povjerenje, posrnulo tržište nekretnina i usporavanje globalne potražnje za kineskim izvozom.

Peking razmatra opsežan paket poticajnih mjera za potporu sektoru nekretnina i domaćoj potražnji. Kinesko Državno vijeće moglo bi raspravljati o uvođenju spomenutih mjera već u petak.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari