Odluke OPEC+ i novi gospodarski ciljevi Kine utjecali na rast cijena nafte

Freepik.com
Naftno polje, Foto: Freepik.com

Cijene nafte na svjetskim tržištima jutros bilježe rast te su fjučersi nafte Brent porasli su 27 centi, odnosno iznose 82,31 američkih dolar po barelu. Terminske cijene američke zapadno teksaške (WTI) sirove nafte porasle su za 36 centi, na 78,51 dolar po barelu.

Na cijene nafte utjecala je zabrinutost da bi porast potražnje u Kini, mogao biti manji od očekivanog nakon najava da je cilj kineskog gospodarskog rasta za 2024. postavljen na oko pet posto. 

“Tržište je željelo više detalja o tome kako Kina namjerava postići svoj cilj rasta od pet posto za 2024. i posebno se nadalo da će vidjeti daljnju fiskalnu ekspanziju kako bi se ispunio cilj rasta”, rekao je Tony Sycamore, tržišni analitičar u IG-u Sydneyu za Reuters.

Tržišta očekuju polugodišnje izvješće predsjednika Američke središnje banke Jeromea Powella o monetarnoj politici Kongresu u naredna dva dana te podatke o zaposlenosti u SAD-u, koji bi trebali biti objavljeni u petak.

Powellovi komentari i podaci o radnim mjestima mogli bi pružiti jasnije smjernice o američkim kamatnim stopama, a znakovi smanjenja FED-a smatrali bi se pozitivnima za gospodarstvo i potražnju za naftom.

Ipak, cijene nafte najviše je poduprla nedjeljna objava da su Organizacija zemalja izvoznica nafte i njezini saveznici (OPEC+) produžili smanjenje proizvodnje od 2,2 milijuna barela dnevno do kraja drugog tromjesečja.

Ova odluka stvorila je određeni nedostatak opskrbe, osobito na azijskim tržištima, s prekidom kretanja naftnih tankera kao rezultat napada na Crvenom moru od strane milicije Houthi u Jemenu.

To potkrjepljuje i činjenica da je Saudijska Arabija, najveći svjetski izvoznik nafte, objavila nešto više cijene za travanjsku prodaju sirove nafte u Aziju, svoje najveće tržište.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari