Najava kineskih gospodarskih reformi oborila cijene nafte

pixabay.com
Cijene nafte, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Cijene nafte su u padu na svjetskim burzama, a na cijenu je utjecala najava Kine  da će transformirati svoje gospodarstvo, usred usporavanja rasta od pandemije COVID-a.

Kina je najavila transformirati svoj model gospodarskog razvoja i obuzdati industrijski višak dok je postavila cilj gospodarskog rasta za 2024. od oko pet posto, slično prošlogodišnjem cilju i u skladu s očekivanjima analitičara.

Fjučersi nafte Brent za svibanj, uslijed ovih najava, pali su za 32 centa, te iznose 82,48 američka dolara po barelu, dok je američki West Texas Intermediate (WTI) niži za 41 cent, odnosno iznosi 78,33 dolara.

Analitičari procjenjuju da će ovaj cilj, koji bi vjerojatno povećao potrošnju goriva, biti teže postići ove godine, prenosi Reuters, jer je Kina 2023. godine imala koristi od povoljnog baznog učinka pandemije COVID-19 2022. godine.

Najveći svjetski uvoznik sirove nafte također je najavio pojačati istraživanje i razvoj izvora nafte i prirodnog plina, ali je u isto vrijeme obećao strožu kontrolu nad potrošnjom fosilnih goriva.

Dok su zabrinutosti oko kineske potražnje utjecale na pad cijena, čimbenici opskrbe koji proizlaze iz velikih proizvođača koji smanjuju proizvodnju i geopolitičke brige zbog rata između Izraela i Gaze poduprli su sirovu naftu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte i njezini saveznici (OPEC+) produžili su dobrovoljna smanjenja proizvodnje nafte od 2,2 milijuna barela dnevno na drugo tromjesečje kako bi podržali cijene zbog zabrinutosti za globalni rast i rastuće proizvodnje izvan skupine.

Međutim, očekuje se da će se zalihe sirove nafte u SAD-u prošlog tjedna povećati za oko 2,6 milijuna barela, prema preliminarnoj anketi Reutersa, dok su zalihe destilata i benzina bile niže.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari