BIS: Središnje banke blizu cilja u borbi protiv inflacije

Freepik.com
Izvješće BIS-a upućuje na optimizam u gospodarstvenim kretanjima, Foto: Freepik.com/Ilustracija

Banka za međunarodna poravnanja (BIS), objavila je da su središnje banke blizu ciljanog zauzdavanja inflacije te navode da ima razloga za „oprezni optimizam“, navodi se u najnovijem tromjesečnom izvješću BIS-a.

“Središnje banke poduzele su odlučne poteze i time spriječile da se inflacija ukorijeni. Istodobno je gospodarska aktivnost zadržala izuzetnu otpornost, a financijski se sustav i dalje se dobro drži”, rekao je novinarima šef monetarnog i ekonomskog odjela BIS-a Claudio Borio.

Unatoč opetovanom upozorenju o rizicima, Borio je ovaj put primijetio da se značajno suzio jaz između vremenskog okvira u kojem tržišta očekuju da će kamatne stope ponovno početi padati i onoga koji velike središnje banke signaliziraju.

“Činjenica da su se očekivanja financijskih tržišta približila stajalištima središnjih banaka sugerira da su, barem ovom prilikom, one bolje procijenile rizike”, rekao je Borio.

Izvješće je također razmatralo tvrdokornost inflacije i potencijalnu vrijednost neutralnih kamatnih stopa, ni slabih ni previše restriktivnih, nakon pandemije Covida-19 i promjena u gospodarstvu pod utjecajem deglobalizacije i starenja stanovništva.

Zaključeno je da bi inflatorni pritisci mogli postati tvrdokorniji kako uslužne djelatnosti budu imale svi udio u gospodarstvima, prenosi Hina. Neutralne kamatne stope mogle bi pak biti više, premda nije sigurno kako će se izračunavati.

U izvješću se također upozorava na nagli rast cijena dionica tehnoloških divova, posebno onih povezanih s uzletom umjetne inteligencije (AI).

Dionice Nvidije, koja proizvodi čipove za AI softver, uvećane su od početka godine za dodatnih 66 posto, povrh rasta za gotovo tri i pol puta u 2023. Snažno je porasla i cijena dionice vlasnika Facebooka Mete, za gotovo dva i pol puta u posljednjih 15 mjeseci.

“Velike ili potencijalne promjene u tehnologiji u pravilu pokrenu val optimizma koji rezultira ekstremnim razinama tržišta. Mogli bismo tome ponovno svjedočiti”, rekao je Borio.

No, ova godina donijela je snažan rast i mnogih drugih tržišta pa ulagači očekuju vrlo blago prizemljenje u velikim gospodarstvima, dodao je šef monetarnog i ekonomskog odjela BIS-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari