Egipat najavio mogućnost dodatnog proširenja Sueskog kanala

Sueski kanal, Foto: Eric Seddon/Pexels

Egipat razmatra mogućnost novih radova na proširenju Sueskog kanala kako bi omogućio tranzit više brodova i smanjio rizik zastoja.

Uprava trenutno uređuje dodatnih deset kilometara kanala za dvosmjerni promet i proširuje i produbljuje još 30 kilometara ključnog plovnog puta koji povezuje Europu i Aziju.

Odluka o radovima donesena je prije dvije godine, nakon nasukavanja ogromnog kontejnerskog broda Ever Given koje je u 2021. zaustavilo promet na šest dana.

Početna istraživanja o dodatnom proširenju trajala bi oko 16 mjeseci, a uključivala bi studije o izvedivosti, utjecaju na okoliš i inženjering, te istraživanje tla i jaružanje, piše Hina.

Projekt mora odobriti vlada, a financirala bi ga uprava kanala iz investicija kako bi se izbjeglo “dodatno opterećenje državnog proračuna”, stoji u priopćenju.

Kanal bi nakon proširenja mogao biti konkurentniji i primiti više, i to većih, brodova, naglasio je predsjednik uprave Osama Rabbie.

Najava novih radova vremenski se poklopila s učestalim napadima jemenskog pokreta Ansar Allah na brodove povezane s Izraelom u Crvenom moru.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari