Od danas smanjenje naknade za OIE za krajnje kupce električne energije

Freepik.com
Foto: OIE Freepik.com/Ilustracija

Vlada RH donijela je odluku, koja stupa na snagu danas, a kojom je smanjila naknadu za obnovljive izvore energije za pet posto, za krajnje kupce električne energije, kao i poduzetnike koji ostvaraju pravo umanjenja te naknade.

Naime, visina naknade za OIE sukladno važećoj Odluci iznosi 0,013936 EUR/kWh za sve krajnje kupce električne energije, uz iznimke predviđene za krajnje kupce sukladno uredbi kojom se uređuju kriteriji za plaćanje umanjene naknade za OIE.

Riječ je o naknadi koju HROTE, između ostalih prihoda, koristi za isplatu poticaja proizvođačima zelene energije koji su u sustavu poticaja. 

Smanjenje naknade posljedično dovodi do smanjenja godišnjeg prihoda sustava poticanja od naknade za OIE za otprilike 11 milijuna eura“, objavila je Vlada RH.

Izrađene su projekcije sustava poticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoučinkovitih kogeneracija, iz kojih proizlazi kako će sustav poticanja ostati financijski stabilan tijekom 2024. i 2025. godine.

U odluci je razrađeni kriteriji za plaćanje umanjene naknade ovisno o razredu električnog intenziteta od pet do deset posto, zatim veći od deset pa do 20 posto, te veći od dvadeset posto. Isto je napravljeno za period 2024.-2026., 2027. i 2028. bez uključenog PDV-a.

Donesena je i odluka kojom se zadužuje ministra gospodarstva RH, Damira Habjana, da potpiše Europsku povelju o vjetru na sastanku Vijeća EU za promet, telekomunikacije i energetiku u ponedjeljak 4. ožujka.

Riječ je o europskom Akcijskom planu za energiju vjetra, objavljenom u listopadu 2023. kojem je cilj pružiti potporu poduzećima u EU u vjetroenergetskom sektoru i povećati njihovu konkurentnost, kako bi se osiguralo da ta industrija i dalje može imati važnu ulogu u energetskoj tranziciji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari