Hrvatska olakšava uvjete priključenja OIE na distribucijsku mrežu

pixabay.com
Solarni paneli na kućama, Foto: Pixabay.com

Hrvatska je u rujnu dobila nova pravila o priključku na distribucijsku mrežu za objekte za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora do 50 kW priključne snage. Novi pravilnik, kojeg je izradio HEP ODS, usmjeren je ka uređenju funkcioniranja najmanjih solarnih elektrana.

Njime su poboljšani uvjeti pristupa mreži za fotonaponske objekte priključne snage do 50 kW, a više nema ni testnog perioda za kućanstva.

Također, posljednjim izmjenama relevantnog zakona omogućeno je da kućanstva zadrže status vlastite potrošnje kada u jednogodišnjem obračunskom razdoblju proizvedu više električne energije nego što su je potrošili.

Iz udruge Obnovljivi izvori energije Hrvatske, za Balkan Green Energy News, pojašnjavaju da je znatno olakšana i ubrzana procedura za potrošače – kućanstva krajnje kupce i poduzeća s vlastitom proizvodnjom. U slučaju da postoji mogućnost priključenja, HEP ODS, operator elektrodistribucijskog sustava, za obračun šalje ponudu za opremanje mjernog mjesta.

Nakon uplate iznosa iz ponude podnosi se zahtjev za promjenu statusa korisnika mreže. Na temelju zaprimljenog zahtjeva HEP ODS izdaje Potvrdu o trajnom pogonu uz ažurirani aneks Ugovora o korištenju mreže”, ističu iz udruge.

Proces je sličan onom iz starog pravilnika za priključenje kućanstava, ali sada vrijedi i za tvrtke. Ranije je trebao biti potpisan novi ugovor o korištenju mreže, a sada je korisniku ažuriran aneks ugovora.

Postoji iznimka za kupce s vlastitim proizvodnim kapacitetima koji mogu samostalno poslovati: oni ipak moraju proći testno razdoblje. Odredba je namijenjena vlasnicima objekata s integriranim sustavom baterijskog skladištenja energije ili agregatorom. Takve se jedinice mogu odvojiti od prekidača i funkcionirati bez kontakta s mrežom.

Također, krajem srpnja stupile su na snagu izmjene i dopune Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji. Zakon je omogućio fizičkim osobama da ostanu unutar mehanizma vlastite potrošnje iu slučajevima kada su ukupno u godini proizveli više električne energije nego što su je potrošili, dodaju iz OIE Hrvatska.

“Prijašnjim zakonom je bilo propisano da kućanstvo na kraju obračunske godine, ako je u mrežu predalo više energije nego što je iz nje crpilo, prelazi u kategoriju kupca s vlastitom proizvodnjom. U tu kategoriju spadaju pravne osobe, a razlika je u obračunu. Nadalje, kupci u kategoriji kućanstva morali su se upisati u registar poreznih obveznika i ispostavljati mjesečne račune za isporučenu električnu energiju”, navode iz udruge.

Ipak, kućanstvo koje proizvodnjom premaši svoju potrošnju, plaća razliku u cijenama po višoj tarifi, onoj za kategoriju poduzeća.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari