Samobor uvodi punjenja za električne automobile na stupovima javne rasvjete

Financije.hr
Punjač za električna vozila, ulica Ljudevita Gaja, Samobor, Foto: Financije.hr/Lejla Barić

Uz podršku europskog projekta EV Charging from Lamp Posts, koji je financiran od EIT Urban Mobility, dva hrvatska grada postavit će petnaest punjača za električne automobile na stupove javne rasvjete.

Prvih pet punjača iz ovog projekta ide u grad Samobor, dok se izbor druge jedinice lokalne samouprave, u skladu s provedbenim planom projekta, privodi kraju, objavila je Regionalna energetsko-klimatska agenciju Sjeverozapadne Hrvatske – REGEA, na svojoj službenoj stranici.

„EV Charging from Lamp Posts je pilot projekt u kojem, uz REGEA-u, sudjeluju hrvatski gradovi odlučni povećati dostupnost punionica za električna vozila, a time i ohrabriti zelene odabire svojih građana i poduzetnika. U testiranje tehnološkog rješenja tvrtke Simple Charge iz Latvije uključena je i Škoda Auto, kao jedan od partnera u projektu. Uloga gradova u poticanju elektrifikacije prometa jest višestruka. Iako su mnoge lokalne samouprave tijekom posljednjih godina izgradile barem jednu punionicu električnih vozila na svojem teritoriju, uglavnom kroz EU projekte i inicijative pružatelja usluga punjenja, rijetko koje su to učinile planski, imajući u vidu dugoročni razvoj cjelokupnog sustava“, objavljeno je na službenoj stranici ove Agencije.

Gledajući razvoj infrastrukture za punjenje električnih vozila u EU, punjači na stupovima javne rasvjete već odavno nisu novost. Tehnologija je razvijena prvenstveno kako bi se povećala dostupnost punjenja stanovnicima stambenih četvrti koji svoje automobile parkiraju na ulici. Rješenje je također namijenjeno punjenju električnih vozila na radnom mjestu, odnosno tijekom radnog vremena njihovih vlasnika. Riječ je o takozvanom sporom punjenju, pri čemu se iskorištava postojeća elektroenergetska infrastruktura.

Porastom broja električnih vozila, zahtjeva korisnika i potražnje za infrastrukturom, gradovi će svakako biti prinuđeni sustavnije planirati lokacije za izgradnju punionica, ocjenjuje REGEA.

Naime, koncepti koji su omogućavali besplatno punjenje automobila na javnim punionicama postupno prestaju, a time se lokalnim samoupravama otvara prilika za dodatne prihode od najma javne infrastrukture za potrebe izgradnje punionica.

Integracija punjača u većini slučajeva nije tehnički zahtjevna, kada su prikupljene informacije o tehničkim karakteristikama sustava javne rasvjete.

Ipak, ona zahtijeva niz pravno-administrativnih koraka koji uključuju različite sudionike, poput HEP-a.

„Jedan od najvažnijih koraka u procesu svakako je definiranje ugovornog odnosa između lokalne samouprave te investitora u infrastrukturu, odnosno pružatelja usluge punjenja. Tako će projekt EV Charging from Lamp Posts – na temelju međunarodnih iskustava tvrtki Simple Charge i Vefresh – rezultirati optimalnim modelom ugovora koji će se uz manje prilagodbe moći koristiti u svim hrvatskim gradovima“, objavila je REGEA.

Prvi punjač ovog tipa u Hrvatskoj je postavljen sredinom 2022. godine, u Buzinu. Takve inicijative dio su nastojanja usmjerenih prema dekarbonizaciji prometnog sektora, koja bi do 2050. godine, u Europskoj uniji trebala biti u svojoj završnoj fazi, sukladno ciljevima Europskog zelenog plana.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari