Ljubljana: Krovni fotonaponski sustavi kroz javno-privatno partnerstvo  

Pixabay.com
Ljubljana, Slovenija, Foto: Pixabay.com

Grad Ljubljana zasnovao je javno-privatno partnerstvo za izgradnju 51 fotonaponskog sistema na krovovima javnih zgrada sa idejom da se oformi najveća energetska zajednica u Sloveniji.

U ovaj projekt javno-privatnog partnerstva s gradom ulaze kompanije Resalta i Energetika Ljubljana. Riječ je o postavljanju solarnih panela ukupnog nominalnog kapaciteta, odnosno pika, od pet megavata. Godišnji učinak je procijenjen na 5,2 gigavata. Projekt Zelena energija je vrijedan pet milijuna eura, priopćile su gradske vlasti.

Kompanije, koje su se udružile, će upravljati ovim krovnim sistemima i održavati ih. Sporazum predviđa 51 malu solarnu elektranu, od kojih se za 47 planira udruživanje u energetsku zajednicu institucija i ustanova iz glavnog grada, i trebala bi biti najveća u Sloveniji, stoji u priopćenju objavljenom na Balkan Green Energy News. Kompanije su se obavezale da sve fotonaponske sisteme puste u rad pre kraja lipnja sljedeće godine.

Koncesioni ugovor je potpisan na 17 godina, a nakon toga će navedene instalacije prijeći u gradsko vlasništvo. Po sporazumu se primjenjuje mehanizam neto obračuna, koji omogućava da se višak proizvedene struje iz jednog mjeseca iskoristi kasnije, kada je proizvodnja niža od potrošnje, stoji u objavi.

Ljubljana je napomenula da se ovim aranžmanom sprečavaju gubici od eventualnog pada tržišnih cijena ispod nule. Cijene postaju negativne obično ljeti, pri neobično jakoj i dugotrajnoj ili neprognoziranoj osunčanosti.

„Cijene po kojima se obračunavaju manjkovi u proizvodnji vezane su za tada aktualne tarife odabranog opskblljivača, radi veće transparentnosti i stabilnosti cijena. Štaviše, privatni konzorcij je prihvatio većinu rizika oko održavanja i opskrbe i prodaje električne energije“, kažu u gradskoj upravi.

Ovim projektom bit će spriječeno ispuštanje ukupno 2.500 tona ekvivalenta ugljen-dioksida a projekat će biti uglavnom izveden na vrtićima, osnovnim školama, domovima zdravlja i sportskim i objektima kulture.

Resalta je navela da pomenuti projekt pridodaje portfelju od 50 megavata fotonaponskih sistema u izgradnji od Češke do Rumunije. Ona radi po modelu energetskih usluga (ESCO), koji je uveden za mjere energetske efikasnosti i javno osvjetljenje, a već postaje standardan za mala fotonaponska postrojenja. Resalta u Ljubljani već sudjeluje u jednom partnerstvu energetske obnove javnih zgrada.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari