Nove tehnologije potaknut će potražnju za bakrom

Pixabay.com
Bakarna žica, Foto: Pixabay.com

Potražnja za bakrom snažno će porasti u idućih deset godina najviše zbog porasti proizvodnje električnih vozila, energetskoj infrastrukturi, umjetnoj inteligenciji i automatizaciji, procjenjuje trgovačka kuća Trafigura.

Energetska tranzicija i nove tehnologije poput umjetne inteligencije i automatizacije već su poboljšali izglede potražnje za metalom koji odlično provodi električnu energiju.

Procjene nove potražnje iz ovih aplikacija variraju, ali Graeme Train, voditelj analize metala u švicarskoj Trafiguri, rekao je da će jedna trećina od deset milijuna tona nove potražnje doći iz sektora električnih vozila.

Trećina je proizvodnja, prijenos i distribucija električne energije, a ostatak je za stvari kao što su automatizacija, kapitalni troškovi proizvodnje i rashladni sustavi unutar podatkovnih centara”, rekao je Train.

Rast podatkovnih centara, prenosi Reuters, usko je povezan s razvojem umjetne inteligencije.

Ubrzavanje proizvodnje električnih vozila, solarnih panela i ulaganja u mrežu u Kini te povećanje proizvodnih aktivnosti u najvećem potrošaču već je potaknulo potražnju za bakrom koji se koristi u energetskoj i građevinskoj industriji.

To je u kombinaciji s ograničenim zalihama rafiniranog metala i koncentrata bakra potaknulo bakar na Londonskoj burzi metala do dvogodišnjih vrhunaca blizu 10.000 dolara po toni.

Izvori u industriji bakra kažu da je poskupljenje dijelom rezultat pada zaliha u skladištima registriranim na LME-u, za čak 35 posto u odnosu na listopad prošle godine, na 121.200 tona.

Dodatni poticaj cijenama bila je i smanjena opskrba koncentratom bakra nakon zatvaranja rudnika Cobre u Panami u vlasništvu kompanije First Quantum’s Minerals i procjene rudarskog diva Anglo Americana o smanjenoj proizvodnji.

U takvim uvjetima neki analitičari sada očekuju značajnu nestašicu na tržištu, od oko 26 milijuna tona u ovoj godini.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari