Nove čistke u tehnološkoj industriji: Google i Microsoft dijele otkaze da bi ulagali u podatkovne centre po Europi

Otkaz, ilustracija. Foto: Anthony Shkraba/Pexels

Microsoft ukida stotine radnih mjesta u svom odjelu za poslovanje u oblaku Azure, izvijestio je Business Insider.

Otkazi će utjecati na timove, uključujući Azure za operatere i inženjering. Insajderi ističu kako je riječ o ukidanju čak 1.500 radnih mjesta.

“Prilagodbe radne snage su neophodan i redovit dio upravljanja našim poslovanjem. Naši prioriteti i dalje će biti ulaganja u strateška područja”, rekao je glasnogovornik Microsofta za Reuters.

Potvrda njegovih riječi stigla je u vidu najave da će Microsoft uložiti 2,9 milijardi eura u proširenje infrastrukture za poslovanje u oblaku i umjetnu inteligenciju u Švedskoj.

Već prije toga, točnije u studenom prošle godine, najavili su ulaganja u podatkovne centre u Velikoj Britaniji, dok su u veljači slične planove napravili i za Njemačku te Španjolsku.

Kompanija će u podatkovne centre u švedskim gradovima Sandvikenu, Gavelu i Staffanstorpu ugraditi 20.000 najnaprednijih grafičkih procesorskih jedinica, koje planira nabaviti od Nvidie, ali AMD se nada da će i njima pripasti dio ogromnog financijskog paketa.

Dodajmo i da ovi rezovi dolaze nakon što je tvrtka u siječnju ukinula 1.900 radnih mjesta u Activision Blizzardu i Xboxu.

I Google nastavlja dijeliti otkaze

Skoro istovremeno, CNBC je objavio kako se na otpuštanja odlučio i Google. “Na udaru” je također odjel za poslovanje u oblaku iz kojeg će otpustiti najmanje stotinu ljudi, među ostalim i zaposlenike u prodaji, savjetovanju i inženjeringu.

“Predani smo ulaganju u područja koja su ključna za naše poslovanje i koja osiguravaju naš dugoročni uspjeh”, istaknuo je za Reuters glasnogovornik tvrtke.

Inače, Google je i u travnju otpustio neodređeni broj zaposlenika u različitim timovima, što je opravdao pokušajem smanjivanja troškova.

Također, baš poput Microsofta, najavili su dodatna ulaganja u svoje podatkovne centre u Europi, pa su sredinom svibnja tako najavili i da će investirati dodatnih milijardu eura u Finskoj, kako bi potaknuli rast poslovanja s umjetnom inteligencijom.

14 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari