Google otpušta stotine zaposlenika iz više timova

Freepik.com
Google otpušta radnike, Foto: Freepik.com/Ilustracija

Alphabetov Google priopćio je da otpušta stotine zaposlenika u više timova, a suosnivači Fitbita, James Park i Eric Friedman također napuštaju tvrtku, dok tehnološki div nastavlja smanjivati troškove.

Google je rekao da će otpustiti stotine u svojoj jedinici Voice Assistant, prenosi Reuters, dok se nekoliko stotina radnih mjesta ukida u hardverskom timu koji je odgovoran za Pixel, Nest i Fitbit. Većina zaposlenika u timu za proširenu stvarnost (AR) također će biti otpuštena. Stotine uloga u središnjem inženjerskom timu pretraživačkog diva također su bi mogli biti pred otkazom, objavila je tvrtka.

Google je 2021. kupio tvrtku za praćenje zdravlja i fitnessa Fitbit za 2,1 milijardu dolara, ali je nastavio s izbacivanjem novih verzija svog Pixel Watcha, proizvoda koji se natječe s nekim od Fitbitovih uređaja, također i s Apple Watchom.

“Tijekom druge polovice 2023. brojni su naši timovi napravili promjene kako bi postali učinkovitiji i radili bolje te kako bi uskladili svoje resurse s najvećim prioritetima proizvoda. Neki timovi nastavljaju provoditi takve vrste organizacijskih promjena, koje uključuju neke uloge eliminacije na globalnoj razini”, rekao je glasnogovornik Googlea, Reutersu u izjavi.

Ipak točan broj radnih mjesta na koje se odnose otkazi nije priopćen odnosno još nije poznato koliko je ljudi otpušteno iz softvera Google Assistant a koliko iz drugih timova, naglašava Reuters.

Reorganizacija određenih timova dolazi u vrijeme kada se tvrtke poput Microsofta i Googlea „klade“ na sve veće prihvaćanje tehnologije generativne umjetne inteligencije (AI) nakon uspjeha OpenAI-jevog ChatGPT-a.

Prošle godine Google je najavio planove za dodavanje generativnih AI mogućnosti svom virtualnom asistentu. Umjetna inteligencija bi omogućila pomoćniku da radi stvari kao što je pomoć ljudima u planiranju putovanja ili nadoknađivanje e-pošte i zatim postavljanje dodatnih pitanja.

U rujnu 2023. Alphabet je imao 182.381 zaposlenika diljem svijeta.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari