Google se nagodio za tužbu za praćenje u „privatnom načinu“?

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e3/Google_Headquarters_in_Ireland_Building_Front_Entrance.jpg/2048px-Google_Headquarters_in_Ireland_Building_Front_Entrance.jpg
Zgrada Google-a, Dublin, Irska Foto: Wikimedia Commons/Outreach Pete

Google je pristao riješiti američku tužbu u kojoj se tvrdi da je narušio privatnost korisnika prateći ih čak i kada su pregledavali u “privatnom načinu rada”, objavio je BBC. Skupna tužba tražila je najmanje pet milijardi dolara od svjetske tražilice i matične tvrtke Alphabet.

Američka okružna sutkinja Yvonne Gonzalez Rogers odgodila je zakazano suđenje za slučaj u Kaliforniji, nakon što su odvjetnici rekli da su postigli preliminarnu nagodbu. Sutkinja Rogers odbila je Googleovu ponudu da se slučaj odbaci ranije ove godine, rekavši da se ne može složiti da su korisnici pristali na to da Google prikuplja informacije o njihovoj aktivnosti pregledavanja.

Uvjeti nagodbe nisu objavljeni. Međutim, očekuje se da će odvjetnici podnijeti službenu nagodbu sudu na odobrenje do veljače 2024. godine.

U kolektivnoj tužbi, koju je 2020. godine podnijela odvjetnička tvrtka Boies Schiller Flexner, tvrdilo se da je Google pratio aktivnosti korisnika čak i kada su preglednik Google Chrome postavili na “Incognito” način rada, a druge preglednike na “privatni način rada”, podsjeća BBC.

Rečeno je da je ovo pretvorilo Google u “neobjašnjivu riznicu informacija” o korisničkim preferencijama i “potencijalno neugodnim stvarima”. U Tužbi se dodaje i da Google ne može “nastaviti sudjelovati u tajnom i neovlaštenom prikupljanju podataka od gotovo svakog Amerikanca koji ima računalo ili telefon”, podsjeća BBC.

Google je rekao da je bio otvoren u vezi podataka koje je prikupio kada su korisnici gledali u privatnom načinu rada, čak i ako su mnogi korisnici pretpostavili suprotno.

Tražilica je rekla da je prikupljanje povijesti pretraživanja, čak i u načinu privatnog gledanja, pomoglo vlasnicima stranica da “bolje procijene izvedbu svog sadržaja, proizvoda, marketinga i više”.

Inkognito način rada unutar Googleovog preglednika Chrome daje korisnicima mogućnost pretraživanja interneta bez spremanja njihove aktivnosti u preglednik ili uređaj. Ali posjećene web stranice mogu koristiti alate kao što je Google Analytics za praćenje korištenja.

Google se suočava i s drugim tužbama koje osporavaju njegovu praksu pretraživanja i digitalnog oglašavanja a odnose se na aplikaciju Play te tužbu protiv Epic Gamesa, koju je i izgubio ranije ovog mjeseca.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari