Google pristao na nagodbu, platit će 700 milijuna dolara potrošačima i državama

Foto: Cottonbro Studio/Pexels

Google je pristao platiti 700 milijuna dolara i omogućiti veću konkurenciju u svojoj trgovini aplikacijama, prema uvjetima antimonopolske nagodbe s američkim saveznim državama i potrošačima podnesenoj saveznom sudu u ponedjeljak.

Otprilike 102 milijuna potrošača u SAD-u imat će pravo na ukupno 630 milijuna dolara naknade kao dio nagodbe, kojom su okončane dugotrajne optužbe da je Google naštetio konkurenciji svojim uvjetima i naknadama za trgovanje aplikacijama.

Ostalih 70 milijuna dolara, javlja CNN, bit će isplaćeno desecima država koje su sudjelovale u tužbi.

Velika većina pogođenih potrošača, oko 71,4 milijuna, neće morati podnijeti nikakav poseban zahtjev da bi dobili obeštećenje.

Svakom potrošaču koji ispunjava uvjete bit će isplaćeno novca ovisno o tome koliko su potrošili putem Google Play Storea između 16. kolovoza 2016. i 30. rujna 2023. godine.

Nagodba propisuje i da mora Google promijeniti praksu svoje trgovine aplikacijama na nekoliko načina tijekom određenog vremenskog razdoblja.

Na primjer, Google je pristao na pet godina proširiti pilot program koji korisnicima omogućuje da odaberu hoće li kupnje unutar aplikacije plaćati putem vlastitog sustava naplate ili putem kanala plaćanja treće strane.

Proizvođači aplikacija također će imati višegodišnje jamstvo da mogu obavijestiti korisnike o promocijama i alternativnim sustavima naplate, Googleovim provizijama i načinima izbjegavanja naknada tehnološkog diva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari