Google će plaćati 73,5 milijuna dolara godišnje kanadskim medijskim kućama

Pixabay.com
Google, ilustracija Foto: Pixabay.com

Google je u srijedu postigao dogovor s kanadskim medijskim kućama prema kojem će plaćati 100 milijuna kanadskih dolara (73,5 milijuna američkih) godišnje za objavljivanje vijesti.

Time su okončana višemjesečna natezanja s tamošnjom vladom kojoj je Google još u veljači zaprijetio da će ukloniti sav medijski sadržaj sa svoje platforme.

Prema novom zakonu o online vijestima, koji će stupiti na snagu krajem godine, Google i drugi tehnološki divovi bit će prisiljeni sklopiti ugovor o kompenzaciji s izdavačima vijesti za sadržaj koji se pojavljuje na njihovim stranicama i doprinosi prihodima tvrtke.

Vladin nacrt zakona predviđao je iznos do 172 milijuna dolara, čemu se Google usprotivio, istaknuvši da smatra kako je riječ o najviše 100 milijuna kanadskih dolara.

Za razliku od njih, Meta je odlučila ukloniti sve medijske objave sa svojih platformi u Kanadi kao odgovor na ovaj zakon.

Planove o blokiranju vijesti za svoje kanadske korisnike najavila je još u lipnju, a u djelo počela provoditi dva mjeseca kasnije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari