Njemačko ministarstvo želi prisiliti telekome da manje koriste kinesku opremu

Foto: Pixabay.

Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova planira prisiliti telekom operatere da 2026. znatno manje koriste opremu kineskih Huaweija i ZTE-a, rekao je vladin dužnosnik, potaknuvši val kritika među kompanijama.

Ministarstvo želi nametnuti promjene u 5G mrežama nakon što je revizija razotkrila oslanjanje Njemačke na dva kineska dobavljača. Berlin preispituje odnos sa zemljom koju naziva i partnerom i sistemskim rivalom, napominje Reuters.

Promjene bi trebale biti provedene u više faza kako bi se izbjeli značajniji poremećaji koje bi moglo izazvati uklanjanje kritičnih komponenti kineskih dobavljača iz jezgri 5G mreža do 2026., rekao je dužnosnik.

Operateri bi do 1. listopada 2026. trebali smanjiti i udio kineskih komponenti u radijskim pristupnim mrežama (RAN) i u prijenosnim mrežama, na najviše četvrtinu, rekao je dužnosnik, koji nije želio biti imenovan, prenosi Hina.

U posebno osjetljivim regijama, poput glavnog grada Berlina, kineska tehnologija uopće se ne bi trebala koristiti, dodao je.

Pixabay.com
Berlin / Foto: Pixabay.com

Objava je odmah pokrenula val kritika među operaterima, a njemački ogranak Huaweija odbacio je, kako je rekao, “politizaciju” kibernetičke sigurnosti u Njemačkoj.

“Takav će pristup imati negativan utjecaj na digitalnu transformaciju u Njemačkoj, spriječiti inovacije i značajno povećati troškove gradnje i rada mrežnih operatera”, stoji u priopćenju njemačkog ogranka kineskog diva. “Dodatne troškove morat će platiti njemački potrošači”, dodaju.

Deutsche Telekom smatra da je rok do 2026. nerealan, uspoređujući ga s dugotrajnim pokušajima Britanije da uvede restrikcije Huaweiju. Upozorili su i na mogući pad kvalitete usluge korisnicima.

Telefonica Deutschland objavila je da bi od njemačke vlade mogla zatražiti odštetu i pokrenuti pravni postupak.

Huaweijeva oprema trenutačno čini 59 posto 5G radijske pristupne mreže (RAN) u Njemačkoj, prema istraživanju konzultantske tvrtke za telekomunikacije Strand Consult. Poseban sigurnosni status Berlina i drugih “osjetljivih regija” smatraju “proizvoljnim”.

“Nije logično da je prioritet u pitanju sigurnih mreža predviđen samo za građane i tvrtke u velikim gradovima, dok 79 milijuna građana u ostatku Njemačke po toj (ocjeni) živi u sigurnim ili u zonama manjeg rizika”, naglasili su.

Ministarstvo unutarnjih poslova planira predstaviti svoje stajalište vladi idući tjedan, ali moglo bi se suočiti s otporom ministarstva za digitalizaciju, zbog bojazni da bi plan mogao još više zakočiti ionako spor napredak Njemačke u digitalizaciji.

Glasnogovornik ministarstva digitalizacije rekao je da odluka još nije donesena, dodajući da je važno sačuvati stabilan, brz i cjenovno prihvatljiv pristup mobilnom internetu.

Prošli tjedan vlada je u odgovoru na zastupničko pitanje u parlamentu rekla da zasada nije zabranila korištenje novih kineskih kritičnih komponenti u 5G mrežama.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari