Njemačka želi koristiti fuziju u proizvodnji energije?

pixabay.com
Energija, ilustracija Foto: Pixabay.com

Njemačka će u idućih pet godina uložiti više od milijardu eura u istraživanje fuzije kako bi je upregnula u proizvodnju energije, izjavila je ministrica obrazovanja i istraživanja Bettina Stark-Watzinger, prenosi Hina.

“Fuzija nam pruža veliku priliku da riješimo sve svoje energetske probleme”, rekla je Stark-Watzinger za agenciju dpa, i dodala da se više ne postavlja pitanje hoće li fuzija ući u primjenu, već hoće li Njemačka sudjelovati u tom procesu.

„Moj je cilj da sudjelujemo“, naglasila je Stark-Watzinger.

Najavila je 370 milijuna eura potpore aktualnim istraživanjima na Institutu za fiziku plazme (IPP), Tehnološkom institutu Karlsruhe (KIT) i Istraživačkom centru Jülich (FZJ) do 2028. godine

Cilj je stvoriti “fuzijski ekosustav s industrijom” kako bi Njemačka što prije dobila fuzijsku elektranu, izjavila je Stark-Watzinger.

U dokumentu objavljenom u lipnju ministarstvo je istaknulo sve veću potražnju za energijom i paralelnu traziciju na obnovljive izvore. “Činjenica je da nam trebaju sigurni, cjenovno prihvatljivi izvori energije s neutralnom emisijom ugljičnog dioksida, koji će osiguravati minimalnu količinu struje u mreži”, kaže Stark-Watzinger.

U teoriji bi fuzijske elektrane trebale proizvoditi vrlo velike količine energije bez negativnog utjecaja na klimu, piše dpa, prenosi Hina.

Jedan odgovor

  1. Volim kad kažu trebalo bi proizvoditi bez negativnog utjecaja. Ne bi trebalo to uopće spominjati i trebalo bi biti sigurno. Ali eto…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari