Njemačka oprostila 15,8 milijardi eura duga stranim državama

Freepik.com
Euro novčanice, Foto: Freepik.com/Ilustracija

Njemačka je od 2000. godine stranim državama oprostila ukupno 15,8 milijardi eura duga, navedeno je u odgovoru Ministarstva financija Njemačke na zastupničko pitanje.

Riječ je o 52 zemlje s kojima je Berlin sklopio sporazum. Najviše duga, 4,7 milijardi eura, otpisano je Iraku, piše u odgovoru na pitanje poslanika stranke Alternativa za Njemačku (AfD) Stephana Brandnera u koji je imala uvid agencija dpa. Slijede Nigerija s 2,4 milijarde i Kamerun s 1,4 milijarde eura.

Zastupnika AfD-a zanimalo je i koliko druge zemlje trenutačno duguju Njemačkoj. Na dan 31. prosinca prošle godine taj se dug odnosio na 70 zemalja i Palestinsku upravu, a iznosio je ukupno 12,2 milijarde eura.

Najveći njemački dužnici su Egipat s 1,5 milijardi eura, Indija s 1,1 milijardu i Zimbabve 889 milijuna eura.

“Cilj otpisa duga je postizanje ili očuvanje makroekonomske stabilnosti i vraćanje održivosti duga državama dužnicama”, stoji u odgovoru Ministarstva financija. Osim toga, prezaduženim siromašnim zemljama pomaže se u borbi protiv siromaštva.

U slučaju otpisanih dugova, riječ je o novcu iz financijske suradnje s pojedinim državama, odnosno potraživanjima njemačkih izvoznika i vjerovnika, prvenstveno banaka, uglavnom iz osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Država izvoznicima i bankama nadoknađuje nenaplaćena potraživanja putem instrumenta izvoznog kreditiranja Hermesa.

18 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari