Niže cijene nafte – za barel oko 85 dolara

Pixabay.com
Rafinerija nafte, Foto: Pixabay.com

Cijene nafte su niže na međunarodnim tržištima i iznose oko 85 dolara, budući da su trgovce zabrinule naznake naglog posustajanja potražnje u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon jučer podneva bila niža za 65 centi nego na zatvaranju trgovine i iznosila je 85,16 dolara, prenosi Hina. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 75 centi nižoj cijeni, od 83,47 dolara.

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica također pojeftinio za 1,21 dolar, ali mu je cijena i dalje viša u odnosu na ostala tržišta i iznosi 92,35 dolara.

Trgovce  naftom uznemirio je podatak vlade SAD-a da je opskrba benzinom, pokazatelj potražnje, smanjena u prošlom tjednu na najnižu razinu od početka godine. Zalihe benzina porasle su u prošlom tjednu za 6,5 milijuna barela, pokazalo je vladino izvješće.

Kada se isključe sezonska kolebanja, potražnja u SAD-u na najnižoj je razini u posljednje 22 godine, izračunali su analitičari JP Morgana, ukazujući na povećanje cijena od 30 posto, u trećem tromjesečju.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici priopćili su da su odlučili zadržati proizvodnju na dosadašnjoj razini. Saudijska Arabija i Rusija potvrdile su, odvojeno, da će smanjivati opskrbu do kraja godine za 1,3 milijuna barela dnevno.

Kremlj je naglasio i da nije odredio rok za ukidanje zabrane izvoza goriva kojom nastoji osigurati opskrbu domaćeg tržišta i zakočiti rast cijena.

“I dalje očekujemo deficit na tržištu u četvrtom tromjesečju, uz manje šanse da će OPEC ublažiti ograničenja opskrbe, s obzirom na niže cijene”, rekli su analitičari National Australia Banka.

Odvojeni podaci pokazali su i smanjenje potražnje za uslugama u rujnu, prenosi Hina, nadovezujući se na naznake posustajanja aktivnosti u američkom gospodarstvu, nakon oporavka tijekom ljeta, izvjestio je S&P Globala.

I u eurozoni potražnja za robom i uslugama bilježi u rujnu najveće smanjenje od kraja 2020. godine i aktivnost je u razdoblju od srpnja do rujna vjerojatno smanjena, pokazao je indeks menadžera nabave koji sastavlja S&P Global.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari