Nova usluga za lakše punjenje električnih teretnih vozila u Švedskoj

Pixabay.com
Stanica za punjenje električnih vozila, ilustracija Foto: Pixabay.com

U Švedskoj se u 2023. i 2024. godini planira otvoriti oko 130 stanica za brzo punjenje električnih kamiona. Stanicama će upravljati nekoliko različitih tvrtki, a jedna od njih je Volvo Trucks, objavili su u obavijesti za medije iz AB Volva.

Nudi se i nova usluga koja će prvenstveno omogućiti prijevoznicima da lakše pronađu stanice za punjenje i pristupe im, a stanice će se napajati obnovljivom energijom. Ovaj sustav prvo će se koristiti u Švedskoj, ali plan je da se proširi i na ostatak Europe te da bude i u drugim dijelovima svijeta.

Stanice za punjenje bit će prikladne za sve marke kamiona, a korisnici će putem nove platforme moći vidjeti koje su stanice namijenjene za teretna vozila i platiti uslugu. Plan je da u budućnosti preko iste platforme bude moguća i rezervacija vremena punjenja vozila.

“Kupci će moći biti sigurni da plaćaju poštenu tržišnu cijenu bez skrivenih naknada uz mogućnost dobrog planiranja rute unaprijed i minimum administracije. Uvjeren sam da je ovo važan korak ka tome da električni kamioni budu još popularniji među vlasnicima voznih parkova”, rekao je Roger Alm, predsjednik Volvo Trucksa.

Korisnici će preko aplikacije Volvo Connect moći pronaći digitalnu kartu koja prikazuje stanice za punjenje i jesu li dostupne, a ako uslugu plate na taj način, onda će prilikom dolaska na punionicu samo upotrijebiti aplikaciju za pokretanje punjenja.

“Ovo je pravi proboj za elektrifikaciju teretnog prijevoza. Naši će kupci moći pristupiti brzim javnim punjačima diljem Švedske, a kao rezultat toga prelazak na električni pogon bit će lakši nego ikad”, kaže Alm.

Volvo Trucks također gradi infrastrukturu za punjenje putem Milence, zajedničkog pothvata osnovanog s Daimler Truckom i Traton grupom 2022. godine.

Plan je da instaliraju najmanje 1.700 punjača na zelenu energiju u blizini autocesta diljem Europe. Ova infrastruktura će nuditi punjenje za sva teretna baterijska električna vozila.

3 Odgovora

  1. Fino, bar će se manje zagađivati zrak koji nam sigurno brzom parom dolazi u Hrvatsku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari