Nissan ulaže više od milijardu dolara u tvornicu električnih automobila u Britaniji

pixabay.com
Nissan, ilustracija Foto: Pixabay.com

Iz Nissana su u petak objavili da će uložiti 1,12 milijardi funti (1,4 milijarde dolara) u svoju britansku tvornicu za izradu dva modela električnih vozila, čime će potaknuti autoindustriju zemlje i pomoći premijeru koji očajnički želi privući strana ulaganja.

Japanski proizvođač automobila pojasnio je da će njegovi planovi za električne verzije Qashqaija i Jukea, koji se proizvode u Sunderlandu u sjeveroistočnoj Engleskoj, zahtijevati ukupna ulaganja do dvije milijarde funti, uključujući treću tvornicu baterija u Britaniji i infrastrukturne projekte, u čijem će im financiranju pomoći partneri.

Očekuje se da će projekt dobiti potporu britanske vlade.

Nissan je godinama proizvodio svoj električni model Leaf u Sunderlandu i nastavit će to činiti, s baterijama koje isporučuje mala tvornica iz tog grada.

Spomenuto ulaganje pomoći će održati radna mjesta za 7.000 ljudi u Sunderlandu, ali i 30.000 onih koji sudjeluju u opskrbnom lancu, nadovezujući se na Nissanovu prisutnost u Britaniji koja datira iz 1986. godine.

Za japansku tvrtku, naime, Britanija je ključno središte. Nissanovo ulaganje u baterije 2021. protumačeno je kao znak povjerenja u vrijeme kad su drugi strani ulagači izbjegavali Britaniju nakon što je Brexit izazvao godine neizvjesnosti oko njegovih trgovinskih odnosa. 

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari