Neto dobit HT-a 26,6 milijuna eura, prihodi 243,1 milijun eura

Pixabay.com
Hrvatski telekom, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Hrvatski telekom (HT) u prvom je tromjesečju ove godine ostvario 243,1 milijun eura prihoda ili 4,8 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, dok je neto dobit nakon nekontrolirajućih udjela smanjena, za 1,7 posto, na 27,1 milijun eura, podaci su iz financijskog izvješća HT-a.

Rast prihoda ostvaren je zbog pozitivnog razvoja poslovanja u segmentima privatnih i poslovnih korisnika te dobrih rezultata u području mobilnih i fiksnih usluga i sistemskih rješenja.

„Neto dobit iznosila je 26,6 milijuna eura i zbog jedne jednokratne stavke manja je za 1,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ulaganja su u prvom tromjesečju iznosila 39,3 milijuna eura, dok će u drugoj polovici godine dodatno ubrzati i premašiti razinu iz 2023. godine, kada se uspoređuje bez lanjskih ulaganja u spektar, čime Hrvatski Telekom potvrđuje svoju predanost osiguravanju platforme za digitalizaciju Hrvatske“, navedeno je u objavi na službenoj stranici HT-a.

Rast operativnih troškova limitiran je na 5,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, čemu su doprinijeli transformacija modela poslovanja i inicijative povećanja učinkovitosti.

To je, dodaju, sa snažnim poslovnim zamahom, pridonijelo rastu prilagođene EBITDA-e nakon najmova od 6,9 posto u odnosu na prošlu godinu ili na 87,1 milijun eura.

„U prvom tromjesečju Hrvatski Telekom je ostvario dobre poslovne rezultate u svim segmentima te unatoč izazovnom makroekonomskom okruženju i stalnim inflacijskim pritiscima na troškove zabilježio rast prihoda i EBITDA-e nakon najmova. Povećanjem pokrivenosti gigabitne 5G mreže i optičke (FTTH) mreže diljem cijele Hrvatske nastavili smo jačati status vodeće mreže. Ponovno smo od strane industrijskih standarda prepoznati i nagrađeni za najbolju mobilnu i fiksnu širokopojasnu mrežu. Kontinuirana ulaganja u ICT infrastrukturu sa stalnim poboljšanjem kvalitete mreže i usluga, te unaprjeđenjima našeg jedinstvenog portfelja usluga i sadržaja rezultirali su s rekordnom razinom korisničkog iskustva, kako u segmentu privatnih tako i u segmentu poslovnih korisnika”, rekao je predsjednik uprave, Kostas Nebis.

Digitalizacijom i novim tehnologijama, istakako je, HT namjerava povećati učinkovitost i ublažiti inflacijske pritiske na naše poslovanje. Cilj kompanije je ostvariti nisko jednoznamenkasto povećanje prihoda te srednji jednoznamenkasti rast EBITDA-e nakon najmova i kapitalnih ulaganja nakon najmova u odnosu na 2023. godinu. 

HT d.d.

Radnička cesta 21, 10000, Zagreb, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
829.582.206,65 (2022)
Broj zaposlenih:
3.879 (2022)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari