HPB ostvarila veliki rast dobiti

Wikimedia Commons/Jorge Lascar
Hrvatska poštanska banka, Foto: Wikimedia Commons/Jorge Lascar

Hrvatska poštanska banka je u prvom tromjesečju 2024. godine ostvarila neto dobit od 24 milijuna eura, što je čak 33 posto više nego u istom tromjesečju 2023. godine.

Rast dobiti u prvom tromjesečju ove godine veći je za 58 posto od prethodnog tromjesečja.

„Rast dobiti ostvaren je zahvaljujući doprinosu neto kamatnog prihoda koji je viši za 84 posto na međugodišnjoj razini zbog značajno više razine likvidnih sredstava na koje Banka ostvaruje remuneraciju, ali i zbog prosječno više referentne kamatne stope ECB-a.“, poručili su iz banke.

Kao rezultat konsolidacije i učvršćivanja položaja, s jedne strane, nakon rekordnog rasta imovine u 2023. odnosno povrata viška izvora u segmentu poslovanja s pravnim osobama, imovina je u prvom tromjesečju 2024. smanjena za blagih 4,3 posto, ali je i dalje viša za 53 posto na međugodišnjoj razini. U strukturi bilance posebno se ističe nastavak rasta depozita stanovništva za 91 milijuna eura, dok je u novom ciklusu štednje sklopljeno 212 milijuna eura novih ugovora o depozitu.

„Prvi dio 2024. godine obilježit će završetak operativnih aktivnosti integracije Nove hrvatske banke, čime bi se trebali osloboditi značajni financijski, ljudski i informatički resursi Banke, što bi moglo rezultati ubrzanjem rasta tržišnog udjela i još boljeg pozicioniranja HPB brenda u nadolazećem razdoblju.“, prognozirali su očekivanja iz banke.

Rast i cijene dionica

Dionica HPB je nastavila s pozitivnim trendom rasta i u 2024. godini te je u prvom tromjesečju porasla za 26 posto, čime je iznova ostvaren bolji rast od CROBEX indeksa. Zahvaljujući nastavku profitabilnog poslovanja uz ostvarenih 17,5 posto povrata na kapital, kapital i rezerve porasli su za 4,3 posto, dok je knjigovodstvena vrijednost dionice povećana za 12 eura, na 275 eura koliko iznosi na 31. ožujka 2024.

„Ponosan sam što HPB tim nastavlja s rekordnim rezultatima i u 2024. godini, koja za nas označava razdoblje konsolidacije nakon rekordnog rasta u prethodnoj godini. 24 milijuna eura neto dobiti u tromjesečju potvrda je trenda u kojem se nalazimo već dulje vrijeme te predstavlja značajan dodatak kapitalu i našem potencijalu za rast u budućnosti.“, izjavio je povodom objave financijskih rezultata za prvo tromjesečje 2024. godine, predsjednik Uprave HPB Marko Badurina.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari