Nakon zemaljskog, Lufthansa postigla dogovor i s kabinskim osobljem

Pixabay.com
Lufthansa, Foto: Pixabay.com

Zračni prijevoznik Lufthansa postigla je dogovor i sa sindikatom Ufo o plaćama kabinskog osoblja, čime je okončan višegodišnji prijepor koji je kulminirao nizom štrajkova i otkazivanjem letova od početka ove godine.

Tome je prethodio i sporazum sa sindikatom ver.di koji zastupa zemaljsko osoblje, a sklopljen je krajem ožujka, nekoliko dana prije nego što je trebao započeti novi štrajk u vrijeme Uskrsa.

Dvije su strane sklopile kolektivni ugovor na razdoblje od tri godine, piše njemačka tiskovna agencija dpa i precizira kako je sporazumom predviđeno povećanje plaća za 17,4 posto za 19.000 zaposlenih, i to u tri faze.

Uz to, kabinsko osoblje dobit će i jednokratni inflatorni dodatak od 3.000 eura.

Sindikat je isprva tražio povećanje plaća od 15 posto tijekom 18 mjeseci. Prema dogovoru, do 1. svibnja ove godine planirano je povećanje plaća od osam posto, do 1. ožujka 2025. rasti će dodatnih pet posto, a do 1. ožujka 2026. još tri posto.

Podsjetimo, kabinsko osoblje Lufthanse u prošlosti je štrajkalo u nekoliko navrata, posljednji put 12. ožujka.

Kompromis oko plaća prošlog je tjedna postignut i sa zaposlenicima u zračnim lukama koji rade kod privatnih izvođača njemačkih zračnih luka. Isti je, navodi dpa, ostvaren uz pomoć posrednika.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari