Lufthansa: Štrajkovi kompaniju koštali 250 milijuna eura

Lufthansa, Foto: Joe Ambrogio/Pexels

Njemački zrakoplovni prijevoznik Lufthansa procjenjuje da su ga štrajkovi zaposlenika od početka godine stajali 250 milijuna eura, više nego udvostručivši procjenu s početka mjeseca.

Financijski pritisak štrajkova obuhvaća dulje razdoblje od same obustave rada i uključuje i posljedice u popisima posade, rasporedu letova i neizvjesnosti potrošača, napisao je u internom dopisu radnicima glavni financijski direktor Lufthanse, Remco Steenbergen.

Tako su letovi na inače isplativoj vezi između Frankfurta i San Francisca bili otkazani cijeli tjedan, naveo je Steenbergen konkretan primjer i dodao da putnici danas nerado rezerviraju karte, a ako ih rezerviraju, izbjegavaju Lufthansina čvorišta u Frankfurtu i Münchenu.

Početkom ožujka Steenbergen je troškove štrajka bio procijenio na 100 milijuna eura.

Radnici Lufthanse štrajkaju već neko vrijeme i pregovaraju s upravom kako bi postigli nagodbu pred sam početak uskršnjih putovanja, podsjeća Hina.

Problem su novac i trajanje ugovora. Nastavljamo s pregovorima no trenutno nije moguće prognozirati hoće li dogovor biti postignut prije Uskrsa”, rekao je predsjednik sindikata zračnog osoblja Ufo Joachim Vazquez Bürger, nakon najnovijeg kruga pregovora.

Arbitraža bi pak trebala riješiti odvojeni spor oko plaća Lufthansinog zemaljskog osoblja. Bude li neuspješna, sindikat Verdi glasovat će da se štrajka do daljnjeg.

Štrajkaju i radnici službi za sigurnost zračnog prometa na aerodromima. Predstavnici sindikata Verdi i poslodavaca započeli su u srijedu šesti krug kolektivnih pregovora.

„Zaista želimo postići dogovor”, rekao je pregovarač Verdija Wolfgang Pieper.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari