Nakon upozorenja iz Velike Britanije, uvode se strože provjere za taksiste u Hrvatskoj

pixabay.com
Vožnja uberom, ilustracija Foto: Pixabay.com

Udruženje cestovnog prometa HGK predložilo je pet mjera za daljnji razvoj taksi djelatnosti, to jest podizanje njegove kvalitete i sigurnosti, koje između ostalog uključuju uvođenje strožih sigurnosnih provjera za taksi vozače, kao i uspostavu javnog registra autotaksi prijevoznika.

Hina javlja da je udruženje tako reagiralo na nedavno izdanu preporuku Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije o potencijalnom riziku od seksualnih napada u taksi prijevozu u Hrvatskoj, priopćila je u srijedu Hrvatska gospodarska komora.

Iako smatraju da se radi o nepotpunoj slici te djelatnosti u Hrvatskoj, koja posluje u skladu sa svim zakonima i pravilima struke, iz udruženja kažu da to ne znači da ne postoji prostor za poboljšanje.

Tako su predložili reviziju Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, a s ciljem uvođenja strožih sigurnosnih provjera za taksi vozače i podizanje standarda za dobivanje dobrog ugleda, koji je neophodan za obavljanje ove djelatnosti.

Nadalje, predložili su i uspostavu javnog registra autotaksi prijevoznika s detaljima o njihovim vozilima i službenim cijenama kako bi se osigurala transparentnost poslovanja.

Prijedlog je i uvođenje posebnih taksi registarskih tablica koje bi bile obavezne za vozila koja obavljaju taksi usluge, kao dio Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kao i dodatno označavanje svih taksi vozila.

Naposljetku, sugeriraju i izradu prvog taksi kodeksa u Hrvatskoj, koji će postaviti etičke i profesionalne standarde za taksiste te pridonijeti poboljšanju ugleda struke.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari