Nakon pokrenutih postupaka EU upozorila članice: Poboljšajte energetske planove

Pixabay.com
ilustracija, Foto: Pixabay.com

Europska komisija (EK) je objavila svoju procjenu nacrta ažuriranih nacionalnih energetskih i klimatskih planova (NECP) Bugarske i Poljske i izdala ‘preporuke dvjema zemljama da povećaju svoje ambicije u skladu s dogovorenim ciljevima za 2030. godinu’.

Pojedinačne procjene i preporuke već su dostavljene u 24 druge države članice. Prošlog je tjedna Komisija također zatvorila prekršajne postupke koji su protiv Bugarske i Poljske bili otvoreni u prosincu jer nisu predstavile svoje planove.

„NECP-ovi su ključni instrumenti za postizanje naših energetskih i klimatskih ciljeva do 2030. na nacionalnoj razini i provedbu nedavno dogovorenog zakonodavstva za postizanje Europskog zelenog plana. U prosincu, u Priopćenju o procjeni ukupnog učinka nacrta NECP-a, Komisija je utvrdila da kumulativni učinak nacrta još nije dovoljan za smanjenje neto emisija stakleničkih plinova za najmanje 55 posto do 2030., kao što je zakonski propisano. Komisija je predstavila preporuke državama članicama o tome kako ažurirati i uskladiti svoje planove kako bi ispunili naše zajedničke ciljeve.“, poručeno je u vezi upozorenja.

Države članice dužne su dostaviti svoje konačne ažurirane NECP-ove do 30. lipnja 2024., uzimajući u obzir preporuke Komisije i pojedinačne procjene.

Prozvane Austrija, Poljska i Bugarska

Komisija također poziva Austriju da dostavi svoj nacrt ažuriranog NECP-a.

Protiv Austrije je već pokrenut prekršajni postupak jer nije predala svoj nacrt ažuriranog plana do roka koji je bio 30. lipnja 2023.

„Komisija ponavlja svoj poziv svim državama članicama da pojačaju svoje napore u smanjenju emisija stakleničkih plinova i da se bolje pripreme za povećano korištenje obnovljivih izvora energije i poboljšanje mjera energetske učinkovitosti. Također se potiču dodatne mjere za osnaživanje potrošača, poboljšanje energetske sigurnosti i poticanje konkurentnosti europske industrije.“, navedeno je u priopćenju EK.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari