Uvode se dodatne stavke u novi EU program zaštite potrošača

ministarski sastanak Bruxelles, foto: PR

Na neformalnom ministarskom sastanku u Bruxellesu, kojem je nazočio i hrvatski predstavnik, raspravljalo se o aktualnoj problematici, poput raširenih prevara te su najavljene dodatne zaštite europskih potrošača u novom programu.

Na neformalnom sastanku ministara nadležnih za politiku zaštite potrošača sudjelovao je kao hrvatski predstavnik državni tajnik Hrvoje Bujanović, izvijestili su u petak iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Na sastanku su ministri i drugi nazočni visoki predstavnici raspravljali o nizu tema koje su se pokazale ključnim u svrhu postizanja visoke razine zaštite prava potrošača, a koje će biti uključene u novi EU program zaštite potrošača.

To su prvenstveno rješavanje problema sve brojnijih prijevarnih postupanja prilikom prodaje rabljenih vozila, potreba za revidiranjem Uredbe (EU) 2017/2394 europskog parlamenta i Vijeća od 12. prosinca 2017. o suradnji između nacionalnih tijela odgovornih za izvršavanje propisâ o zaštiti potrošača, pitanje postizanja većeg stupnja održivosti prilikom pakiranja robe u odgovarajuću ambalažu, izazovi umjetne inteligencije u potrošačkom segmentu te kako unaprijediti razinu financijske pismenosti na EU razini.

Aktivnosti u Hrvatskoj i edukacije mladih
 
„Državni tajnik Bujanović podržao je zaključke belgijskog predsjedništva prepoznate kao ključne u procesu postizanja veće razine zaštite potrošačkih prava te istaknuo određene primjere dobre prakse u pogledu istaknutih tema koje se već implementiraju u Republici Hrvatskoj, kao što je razvoj financijske pismenosti provođenjem informativnih i edukativnih međuresornih događanja s ciljem unaprjeđenja razine financijske pismenosti, posebice kod građana mlađe životne dobi.“, izvijestili su iz ministarstva.

Osim navedenog, hrvatski predstavnik je naglasio važnost jačanja aktivnosti usmjerenih ka unaprjeđenju sustava provedbe (nadzora) potrošačkog zakonodavstva, kako na EU, tako i na nacionalnoj razini.
 
Državni tajnik Bujanović sudjelovao je prethodno i na EU godišnjoj potrošačkoj koferenciji, Consumer Summitu, pod tematskim nazivom ”Kreirajmo budućnost zajedno”.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari