Nakon Njemačke, i Španjolska poziva na pregovore s Pekingom

Pixabay.com
Peking, Kina Foto: Pixabay.com

Španjolska je u ponedjeljak pozvala na pregovore s Kinom kako bi otklonila prijetnju carina na domaće proizvode, pridruživši se njemačkim dužnosnicima u pozivu na dijalog s Pekingom kako bi se izbjegao trgovinski rat.

“Nadam se i očekujem da će biti prostora za razumijevanje, za pregovore i da ćemo uspjeti izbjeći uvođenje carina na poljoprivredne i prehrambene proizvode”, rekao je novinarima u Madridu španjolski ministar poljoprivrede Luis Planas.

Kina je u ponedjeljak najavila istragu o uvozu svinjetine i proizvoda od svinjskog mesa iz Europske unije nakon prigovora domaćih proizvođača da se prodaju po umjetno niskim cijenama.

Nadležna državna agencija mora je dovršiti u roku od godinu dana, uz mogućnost produljenja za dodatnih šest mjeseci, bude li potrebno, piše Hina.

Španjolski ministar fokusirao se upravo na taj dio priopćenja kineskog ministarstva, procijenivši da Peking neće odmah uvesti carine na svinjetinu iz EU.

Španjolska je lani u Kinu izvezla 560.488 tona proizvoda od svinjskog mesa u vrijednosti 1,2 milijarde eura, što odgovara petini obujma njihovog izvoza tih proizvoda i 13,7 posto njegove vrijednosti, prema podacima udruge proizvođača svinjskog mesa Interporc.

Španjolska čini 21 posto ukupnog kineskog uvoza svinjskog mesa, prema istoj udruzi.

Europsku uniju, međutim, ne brine kineska istraga o uvozu svinjetine i proizvoda od svinjskog mesa, ali je spremna intervenirati na odgovarajući način kako bi istraga bila u skladu sa svim relevantnim propisima Svjetske trgovinske organizacije (WTO), rekao je novinarima glasnogovornik Europske komisije.

Kineska odluka o antidampinškoj istrazi nadovezala se na prošlotjedno upozorenje Bruxellesa da bi mogao uvesti dodatne carine na uvoz električnih automobila na baterije iz Kine, u rasponu od 17 do 38 posto, zbog “nepoštenih subvencija” proizvođačima.

Bruxelles istražuje i moguću nedozvoljenu pomoć kineskih vlasti u nizu drugih sektora.

9 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari